Český Honza přehled

Český Honza https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205067/cesky-honza-205067.jpg 5 149 149

Sebrané pohádky o Honzovi (celkem 67 pohádek) – silném, jako princ, rytíř, nesyta a různé sestavil Jiří Horák a ilustroval Josef Lada. Tato knížka je plná pohádek, ve kterých je hlavní hrdinou Honza. V některých příbězích je sice hloupý, ale nakonec dostane nejkrásnější princeznu, v jiných zas přemůže sedmihlavého draka nebo svou chytrostí vyhraje válku. Nejvíce se mi líbila pohádka, ve které byl hlavní hrdinou líný Honza, který doma všechno snědl a tak mu jeho matka poradila, ať jde štěstí zkusit do světa. Všude ho vyhodili, až jednou narazil na stavení, ve kterém bydlel mazaný sedlák. Tak si ho tam nechali za pacholka. Druhý den měl jít do lesa naštípat otýpky, chtěl si s sebou vzít veliký krajíc chleba, ale sedlák mu dal malý a řekl mu, ať si ho dá do studánky, že se chleba zvětší. A tak milej Honza šel. Cestou snědl všechen chleba a žádnou otýpku nenasekal. Teprve k večeru nasekal jednu otýpku a dal ji do studánky, aby se zvětšila. Pozdě večer se vracel z lesa a sedlák ho netrpělivě vítal, a měl radost, že když byl v lese tak dlouho, že má jistě hodně otýpek. A Honza mu odpověděl stejně jako on před tím: ´Nasekal jsem jednu a dal jsem ji do studánky, aby se zvětšila. Ještě leží támhle na dvoře. (9. vydání, v SNDK 3. vydání)... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Český Honza. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (36)

MarciLiška
01.02.2024 5 z 5

Knihu jsem dlouho chtěla pořídit svým dětem....v dětství jsem se k ní ráda vracela. Měla jsem pohádky z ní velmi ráda. Nyní ji mají rády i mé děti. Doporučujeme pořídit.

Nemo78
28.10.2023 4 z 5

Milá kniha klasických pohádek. Pro současného čtenáře náročná jazykově, od maximálního počtu hvězd ji dělí jen to, že některé pohádky jsou de facto stejné s mírnými odchylkami.


ZÓNA
30.09.2023 5 z 5

Postava Honzy mi byla v dětství tak blízká.
Každá kniha ve Vás vytváří "podosobnost". Bylo velice lákavé být v představách Honzou, který vše dokáže vyřešit, navíc je hodný, chápavý a schopný. Kdo by takový nechtěl být a když jste malý chlapec, jde i trochu o dobrodružství. Objevoval jsem charakter člověka, který mi byl blízký. V pohádkách navíc máme možnost nalézat se v trochu jiném světě podobném našemu, ačkoliv ne zcela podobném. Dotváří v nás fantazii, kterou v životě tolik potřebujeme.
V každém člověku zůstane nálada, jíž dovede kniha navodit. Pohádkové knihy by neměly strašit, měly by vychovávat k dobru a lidskosti.
A Český Honza takovou knihou rozhodně je. Zažijete s ní příběhy, které vás budou ovlivňovat po celý zbytek života.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Český Honza v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených202x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených12x
v Knihotéce200x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech4x