Český Honza

Český Honza https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205067/cesky-honza-205067.jpg 5 149 149

Sebrané pohádky o Honzovi (celkem 67 pohádek) – silném, jako princ, rytíř, nesyta a různé sestavil Jiří Horák a ilustroval Josef Lada. Tato knížka je plná pohádek, ve kterých je hlavní hrdinou Honza. V některých příbězích je sice hloupý, ale nakonec dostane nejkrásnější princeznu, v jiných zas přemůže sedmihlavého draka nebo svou chytrostí vyhraje válku. Nejvíce se mi líbila pohádka, ve které byl hlavní hrdinou líný Honza, který doma všechno snědl a tak mu jeho matka poradila, ať jde štěstí zkusit do světa. Všude ho vyhodili, až jednou narazil na stavení, ve kterém bydlel mazaný sedlák. Tak si ho tam nechali za pacholka. Druhý den měl jít do lesa naštípat otýpky, chtěl si s sebou vzít veliký krajíc chleba, ale sedlák mu dal malý a řekl mu, ať si ho dá do studánky, že se chleba zvětší. A tak milej Honza šel. Cestou snědl všechen chleba a žádnou otýpku nenasekal. Teprve k večeru nasekal jednu otýpku a dal ji do studánky, aby se zvětšila. Pozdě večer se vracel z lesa a sedlák ho netrpělivě vítal, a měl radost, že když byl v lese tak dlouho, že má jistě hodně otýpek. A Honza mu odpověděl stejně jako on před tím: ´Nasekal jsem jednu a dal jsem ji do studánky, aby se zvětšila. Ještě leží támhle na dvoře. (9. vydání, v SNDK 3. vydání)... celý text

Přidat komentář

MarciLiška
01.02.2024 5 z 5

Knihu jsem dlouho chtěla pořídit svým dětem....v dětství jsem se k ní ráda vracela. Měla jsem pohádky z ní velmi ráda. Nyní ji mají rády i mé děti. Doporučujeme pořídit.

Nemo78
28.10.2023 4 z 5

Milá kniha klasických pohádek. Pro současného čtenáře náročná jazykově, od maximálního počtu hvězd ji dělí jen to, že některé pohádky jsou de facto stejné s mírnými odchylkami.


ZÓNA
30.09.2023 5 z 5

Postava Honzy mi byla v dětství tak blízká.
Každá kniha ve Vás vytváří "podosobnost". Bylo velice lákavé být v představách Honzou, který vše dokáže vyřešit, navíc je hodný, chápavý a schopný. Kdo by takový nechtěl být a když jste malý chlapec, jde i trochu o dobrodružství. Objevoval jsem charakter člověka, který mi byl blízký. V pohádkách navíc máme možnost nalézat se v trochu jiném světě podobném našemu, ačkoliv ne zcela podobném. Dotváří v nás fantazii, kterou v životě tolik potřebujeme.
V každém člověku zůstane nálada, jíž dovede kniha navodit. Pohádkové knihy by neměly strašit, měly by vychovávat k dobru a lidskosti.
A Český Honza takovou knihou rozhodně je. Zažijete s ní příběhy, které vás budou ovlivňovat po celý zbytek života.

los
08.09.2023 4 z 5

tuhle sbírku pohádek jsme někdy na prvním stupni ZŠ četli "povinně nahlas", na Ladovy kresby a tradiční vyprávěnky se nedá zapomenout (jenom teda: nebyla modrá...?)

Janizoun
05.09.2023 5 z 5

Pohádky Český Honza se mi vždycky moc líbily, mým už nyní dospělým dětem také a nyní se líbily i mým ještě malým dětem. Tato pohádková knížka nestárne a bude dál sloužit dalším generacím ke čtení, jako úžasné počtení. Krásné ilustrace od Josefa Lady, to už je jen pověstná třešínka na dortu v této knize.

mazlak
20.05.2023 5 z 5

Tuto knihu znám už od dětství. Když jsem se do ní začetl nečekal jsem nic nového. Vždyť všechny ty příběhy jsem znal takřka na z paměť . Ba naopak. Lačnil jsem po návratu do doby, kdy mi pohádku četli rodiče před spaním a my se sestrou tajili dech a poslouchali.
Z počátku jsem byl smutný z toho, že mi dali rodiče jméno Jan a k tomu jménu se pojí přívlastek hloupý. Později jsem ale pochopil, že na venek mohl být pro spoustu lidí hloupý, ale jinak byl velice rozvážný a kreativní. Jinak by nemohl zachránit tolik holek. :)

Vendula897
04.05.2023 5 z 5

Dnes jsem se u rodičů pustila do úklidu knihovny...no, pravda, jakmile jsem vzala do ruky tuto knihu, už jsem seděla na zemi a začetla se...do dětství, do krásy, do něžných pohádek, kde dobro zvítězí a zlo dostane na frak. Český Honza není žádný hlupák a každá princezna by ho hned vyměnila za prince na bílém koni. Četla jsem dětem na spaní, vnučkám, když u nás přespávaly a teď je na řadě vnouček, který zatím jen se zaujetím prohlíží nádherné ilustrace pana Lady. A věřte, nevěřte své kouzlo mají tyto pohádky i pro dospělé. Ocitnete se ve světě, kde spravedlnost zvítězí a nespravedlnost nikdy nezůstane nepotrestána.

Hakate
06.09.2022 5 z 5

Další krásná dětská kniha, kterou jsem ráda četla. Doplněna krásnými ilustracemi pana Lady.

vvikingg
29.01.2022 5 z 5

v knihovně máme od dětství, ted z ní čtu vnoučatům , když u nás spí o víkendu

Kontryhelka
22.01.2022 5 z 5

Krásná pohádková klasika a nezapomenutelné kresby Josefa Lady.

jankor
02.01.2022 5 z 5

Tak zrovna teď čteme Honzu s vnukem před spaním.....rozhodnutí padlo poté, co jsem konstatovala, že čteme všechno možné (od dinosaurů po roboty), jen ne klasické pohádky o princeznách a vzpoměla jsem si, že právě z téhle knížky jsem byla jako dítě naprosto unešená. A zajímavost : děda Jenda, manžel a syn Honzové a navíc moje mamka, tchyně, švagrová a já jsme Jany :) - vnuka už nechtěli, je to Adam .... Český Honza ode mne 5*.

Meda77
15.12.2021 5 z 5

Opět krásná typicky česká pohádková kniha, skvěle psaná a pan Lada je opět malířský bourák, jak jinak. Na starých pohádkách se mi líbí jak se do nich neprolínají žádné cizokrajnosti, jsou prostě krásně české a naše.

petraj30
11.04.2021 5 z 5

Honza tisíckrát jinak, ale pořád je to Honza. I když se v knize sem tam mihne nějaký ten Janek, Janko nebo Jan.
Když jsem byla malá tak jsem se divila, proč má Honza tolik manželek, vždyť to byl pořád jeden a ten samý člověk, ne? I když to byl jednou princ a podruhé syn mlynáře. Já mu záviděla ta jeho úžasná dobrodružství a vlastně I všechny jeho manželky:-).
Ale pohádky byly krásné a vtipné a k tomu ještě krásné obrázky od Lady. Nádhera

Len2očka
13.02.2021 5 z 5

Krásná vzpomínka na moje dětství,tuto macatou knihu jsem tak ráda četla,leč marně po ní prahla ji vlastnit.

m_martina
30.08.2020 5 z 5

Jak jen jsem na tuto knihu mohla zapomenout? Koluje u nás v rodině už od mého dětství a teprve nedávno jsem ji předčítala už i vnučkám.

ArwenAragorn
28.08.2020 5 z 5

Moc pěkné pohádky, čtené hodně často.

Worbitka89
29.05.2020 5 z 5

Úžasná kniha o Honzíkách. Krátké i dlouhé příběhy, vynikající před spaním pro děti, kdy si rodiče mohou vybrat jak dlouho budou číst. Ilutrace od Lady (které jsme si vybarvili) , co více si přát.

Radka1911
24.04.2020 5 z 5

Oblíbená knížka mého dětství s mým oblíbeným hrdinou. Čtu vnučkám a nadšeně zjišťuji, že Honza nezestárl a pobaví i dnešní děti.

lenyleny
21.04.2020 5 z 5

Tak dnes jsme s vnučkou dočetly tuto nádhernou knihu. No vlastně dočetla jsem já , vnučka poslouchala každý večer před spaním a i když je v jiném městě tak WhatsApp umožňuje mnohé třeba i prohlížení krásných ilustrací, které děti tak milují.
Pohádky se moc líbily a my se nyní rozhodujeme co budeme číst dál. No máme na to několik dní protože nyní čte druhá babička. Ale určitě se nějaká knížka najde.

knihyKeMne
22.02.2020 5 z 5

Kniha mého otce, z r. 1940 v salátovém vydání, jako dítě jsem ji milovala a velmi jsem oceňovala, že v ní jsou všechny "honzyády", nebo jak tyhle příběhy nazvat, pěkně pohromadě.