Černé světlo / Svědek přehled

Černé světlo / Svědek
https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170458/cerne-svetlo-svedek-170458.jpg 4 3 3

Dva psychologické romány, z nichž první vypráví o slabochovi a pokrytci, který se snaží lží, bezohledností a podvody získat společenské postavení a štěstí, druhý je příběhem člověka s podivuhodnou schopností probouzet v lidech utajené vášně a pudy.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černé světlo / Svědek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

džej
13.06.2024 5 z 5

Mé první setkání s autorem... jsem nadšená skvělou psychologickou studií lidských charakterů a především postupným odkrýváním zla. Také oceňuji nevídanou slovní zásobu v popisu přírody. Ještě si chci přečíst román Rozhraní, na který upozorňuje doslov.

Claudius
25.07.2021 3 z 5

(SPOILER) Černé světlo je lepším z této dvojice románů. Je sevřenější, má vyvíjející se děj, pointu a finále. Hlavního hrdinu je opravdu zajímavé objevovat. Nicméně mám jisté výhrady k té jeho neustále předkládané špatnosti, prohnilosti a červivosti. Možná se ve mně odráží nějaký úpadek mravů, ale - co udělal tak odpudivého, špatného, prohnilého? Nic v dětství nesmíte brát za směrodatné - bylo to dítě - a kromě nohy rybičkáře se toho zas tak moc nestalo. Dnes by se to označilo rozverně za "rošťárny chlapce". A v dospělosti? Občas zalhal, a to je tak nějak všechno. Dnešní hrdinové dělají horší věci a jsou označováni za "drsňáky".
No a Svědek, ten byl tak nějak o ničem. Přiznám se, že Kvise jsem nepochopil. Měl nadpřirozené schopnosti, nebo to byl jen psychopat? A co vlastně v Bytni udělal? Rozdmýchal pár starých sporů, které se zase hned uklidnily. Nic dramatického z toho nebylo. Psychologické to taky moc nebylo, protože osoby nejednaly z vlastních a v románu předestřených pohnutek, ale pod jakýmsi nejasným Kvisovým vlivem. Divné.


jprst
04.12.2020 4 z 5

Psychologické romány autor prostě uměl, za ty se stydět rozhodně nemusí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Černé světlo / Svědek v seznamech

v Přečtených5x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst1x

Autorovy další knížky

Václav Řezáč (p)
česká, 1901 - 1956
1968  77%Poplach v Kovářské uličce
1940  86%Černé světlo
1951  63%Nástup
1934  73%Kluci, hurá za ním!
1942  82%Svědek