Černá barva krve přehled

Černá barva krve https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25020/mid_cerna-barva-krve-Jx1-25020.jpg 4 37 37

Kniha Černá barva krve se zabývá aktuálními otázkami nynějšího ohrožení světa a odpovídajícími postoji politiků; jde hlavně o podezření ohledně událostí 11. září, íránskou hrozbu a islámský fundamentalismus vůbec, o možný jaderný útok na Spojené státy, o tenčící se zásoby fosilních paliv, hlavně ropy, a jejich náhradu alternativními zdroji. Toto vše ovlivňují prezidentské volby v USA v roce 2008. Jednání politiků a postavení demokracie jsou přirovnávány ke hře skořápky, kterou politici hrají s voliči a kdy se kulička podvodně ocitne zcela jinde, než by podle všech předpokladů měla být. Děj knihy se soustředí hlavně na nutnost objevit nová ropná pole. Hrdina příběhu, odehrávajícího se v letech 2011 a 2012, je při vyhodnocování stávajících zásob ropy vystaven řadě nebezpečných situací vyplývajících z nečistého jednání politiků v souvislosti se všemi zmíněnými problémy. Je zajat poté, co instaloval počítačového červa, který má z účtů saúdskoarabské královské rodiny a rovněž z účtů ropných a drogových magnátů odčerpat špinavé peníze a peníze nenasytně získávané z provizí při obchodování s palivy, a musí přetrpět mučení v saúdskoarabském vězení. Jako červená nit se příběhem prolíná výroba dvou kufříkových jaderných bomb, z nichž jedna skutečně v roce 2012 zničí Los Angeles. Děj je zpestřen napínavým líčením událostí, do nichž se dostává hrdina příběhu, bývalý hráč amerického fotbalu, ropný geolog a manžel bývalé agentky CIA, která měla možnost nahlédnout do nečistého jednání politiků a napsala o tom knihu, v níž prorocky líčí katastrofy, které svět čekají, pokud se vůdčí politikové nevzpamatují a nezmění jeho běh.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Shell Game , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černá barva krve. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

danny_21
27.11.2023 4 z 5

Po velmi slabém dobrodrůžu rytířského řádu u jezera Loch Ness jsem měl trochu obavy u dalšího Altenova románu, který z anotace sliboval příběh z jiného soudku než autorův benchmark - konfrontace spřerostlými, hladovými a krvežíznivými vodními predátory. Výsledek je pro mě velkým překvapením ( ve vztahu k dosavadním počinům autora ), protože za mě šlo o výborně postavený příběh na pozadí íranského jaderného zbrojení, fundamentalismu a to vše promitnuto do jedné z variant možných důsledků závislosti (nejen) Spojených států na fosilních palivech - stačí si dohledat zdroje a k mému překvapení opravdu vyplývá, že jsme opravdu překročili hranici vytěžitelnosti ropných polí na Blízkém východě a jiné zdroje jsou prakticky na suchu. Ač nejsem bůhvíjaký příznivec konspiračních teorií, myslím si, že je vcelku jasné o co při válce v Perském zálivu šlo, stejně tak, jako fakt, že šejkové podporují Hizballách, Al-Kajdu nebo jiné fundamentalistické buňky z prostředků, které mají z prodeje černého zlata západním státům na pozadí politických šachů - nakonec zbrojní průmysl je business jako každý jiný a státy vydávají nemalé prostředky na vlastní vyzbrojení. Možnost jaderného útoku ať už v jakékoliv podobě a velikosti je reálnou hrozbou, když jeden vidí a čte, co za individua může držet pazouru nad spouštěcím tlačítkem. Jedinou výtku mám k dějové lince hlavního hrdiny Ace a slabšímu závěru, jinak za mě solidní nadprůměr - 85 %

baryska0751
31.08.2022 1 z 5

Víte, co je největším problémem konspiračních teoretiků? Proč je "nikdo" nemá rád? Myslíte si, že je to nedostatek, či ještě častěji absence důkazů? Nebo že by to mohlo souviset s tím, že většina z nich nedokáže rozlišit, co ještě je možné a co už je jenom k smíchu, jako třeba placatá Země?
Ne, kdepak. Jejich hlavní a největší problém, je jejich ukňouranost. Ta ufňukaná snaha každého přesvědčit o své pravdě. Právě tím jsou "normálním lidem" tak protivní. A co hůř, když se některá z jejich teorií nakonec ukáže jako pravdivá, udělají přesně to, co čekáte od ufňukánka. Kňourají si v koutku to svoje "já to říkal, já to říkal," zatímco zbytek světa se vrhá do akce a pokouší se problém vyřešit.
A přesně tenhleten pocit "kňoury kňour, fňuky fňuk" jsem měla po celou dobu čtení téhle knížky. Která, kdyby ji vzal do ruky slušný autor, by vůbec nemusela působit tak pateticky a béčkově a možná by se pár lidí zamyslelo, jestli ta neomezená moc té "mafie nahoře" už není trochu moc neomezená a nemělo by se s tím něco dělat. Protože děj samotný mi zase tak mimo nepřipadal. To jen ten k uzoufání nesympatický hlavní hrdina.
Další díla autora číst nebudu.


jan6012
19.07.2022 5 z 5

Parádní knížka která hodně předpověděla.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Černá barva krve v seznamech

v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených8x
v Knihotéce99x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

11. září 2001 ropa CIA geologové

Autorovy další knížky

Steve Alten
americká, 1959
1998  81%Teror pochází z hlubin
2009  72%Panství
2009  87%Černá barva krve
2008  76%V hlubinách Loch Ness
2005  81%V pradávných vodách