Čáp nejni kondor přehled

Čáp nejni kondor https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534864/bmid_cap-nejni-kondor-65fee5b9ba624.jpg 4 138 138

Třináct autobiografických povídek o dětství svébytné písničkářky, muzikantky a textařky Radůzy přesvědčivě a s humorem načrtává realitu sklonku 70. let. Líčí dětství na venkově očima hubené svéhlavé holčičky, která už ve svých čtyřech letech má na život jasný názor, a jejím prostřednictvím vypráví historky rodinné i vesnické a vykresluje citlivý literární obraz svých prarodičů i rodinných peripetií. V povídkách s lapidárními názvy (Veranda, Kondor, Zavinovačka atd.) vykresluje babičku a dědu a především jejich venkovský způsob života - od všudypřítomného koloběhu: pouť, narozeniny, práce na dvoře, zabíjení králíků, nemoci psů, malé vesnické katastrofy, po nepodstatné detaily, které však dodávají textu naprosto hmatatelný rozměr a přenášejí nás do atmosféry vesnice, která dnes už v podstatě zanikla. Radůza vládne temperamentním prozaickým talentem, který v tomto případě oživila i krajovým nářečím z východních Čech. A stejně jako ve svých písňových textech dokázala i zde vytvořit výborný koncentrát nabitý energií.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čáp nejni kondor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (53)

janka84
27.04.2024 5 z 5

Kniha, která pohladí po duši.

666Jitka
14.03.2024 5 z 5

Sáhla jsem po knize, kterou už mám delší dobu doma, ale zatím jsem jí nečetla - a ejhle, jako bych četla příběh vlastního dětství !!! Tolik podobných nebo leckdy stejných zážitků, až mě u čtení mrazilo. Přenesla jsem se v čase, slyšela hlasy babičky a dědy, u kterých jsem trávila hodně času, cítila vůně jara, sušeného sena, vánočního cukroví a také pach mokrých psů, kteří byli mými největšími kamarády v mém tak trochu osamělém světě. Radůza vypráví svůj příběh ústy svého dětského já, což byla skvělá volba. Kniha je velice mile a vtipně napsaná, a díky věcnému dětskému vyprávění jsou i smutné zážitky odlehčené. Zkrátka moc pěkné čtení.


tonysojka
11.03.2024 5 z 5

Písničky Radůzy mě tak nějak míjejí,nejsem jejím fanouškem, mám raději metalový alternativní kravál.
Možná i proto mě její vzpomínky na dětství až neuvěřitelně chytly za mé staré okoralé srdce, přenesly mě do dob mého dětství na vesnici, vzpomínek na babku, dědu, kterému jsem seděl na klíně a koukal na plamínek jeho zapalovače ,kravku,prase , zabijačky,slípky a slepičince.
Nádherná kniha, nádherné audio.Děkuji za doporučení a paní Radůze za neskutečný zážitek.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Čáp nejni kondor v seznamech

v Přečtených182x
ve Čtenářské výzvě38x
v Doporučených16x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x