Marathon, příběh běžce přehled

Marathon, příběh běžce https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248486/bmid_marathon-pribeh-bezce-710-248486.jpg 5 30 30

Tentokrát přední česká písničkářka spojila několik svých dovedností a napsala tak knihu povídek tvořících souvislou dějovou linku a každou z nich doplnila písničkou. Vznikl jakýsi knižní muzikál, který sama Radůza nazývá "chansonetto". Autorka popisuje příběh člověka, který v různých podobách prochází bitvami napříč staletími. Vyprávění začíná bitvou u Marathonu a končí na přelomu let 1945/46 v Sudetech, kde vrcholí jeho humanistické a protiválečné vyznění. Projekt vychází v době 70. výročí konce druhé světové války, jako připomenutí toho, jak bolestné jsou ztráty bez ohledu na to, na které straně bojové linie se nacházejí. Na albu se Radůza doprovází především sama za občasného doprovodu své koncertní skupiny ve složení Josef Štěpánek - kytary, David Landštof - bicí nástroje, Jan Cidlinský - housle, basa a hosty jako jsou Justin Lavash, Domažlická dudácká muzika, Kamil Jindřich, Monika Žáková a další. Kniha i album připomínají jak bolestné jsou válečné ztráty bez ohledu na čí straně jsou.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Marathon, příběh běžce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

petrarka72
11.05.2024 4 z 5

Ne jedna válka - ale průřez jejich zástupkyněmi. Má to půdorys Londonova Tuláka po hvězdách, ovšem vypravěči, ač spojeni jednou duší, jsou pěšáci, ženy, zvířata, ne vždy sympaťáci, ale v každém případě nositelé velkého příběhu. Radůza je interpretuje s vášní - a kdyby trochu méně vysvětlovala (nebo v několika málo případech neopakovala pouze to, co zazní v příslušné písni), jsem nadšena. Její síla je v empatii, citu pro jazyk a zničující konkrétnosti. A nutno dodat - má devět řemesel, z nichž některá ovládá přinejmenším slušně (jako autorství povídek) a některá dechberoucím způsobem (jako vše, co se pojí s písněmi a jejich interpretací).

Ortie
19.02.2020 5 z 5

Neuvěřitelně silné povídky, které mi mnohokrát vehnaly slzy do očí... Nápad projít nejrůznější historické události pohledem obyčejných mi přijde skvělý.
Zároveň jsem si uvědomila, jak silná je lidská krutost, kterou obvykle člověk spíše přehlíží, protože vnímat je všechny by znamenalo šílenství...
Knihu jsem četla pomalu, pouštěla si k ní písně a přemýšlela. Ráda bych se k některým povídkám ještě vrátila, tak uvidíme, kdy najdu sílu.


triatlet
02.12.2018 5 z 5

Radůza se v prologu, intermezzech a v epilogu vymezuje jako pacifistka. Vypravěč podobně jako Londonův Ed Morrell putuje různými časy, má různé podoby, ale myšlenka zůstává stejná...
"Ne, nechci ti vyprávět o všech svých životech, neboť některé z nich měly význam jen pro mne. Střídavě jsem se přidával na stranu dobra i zla, neboť Bůh ví, že obojí je pro běh světa stejně dobré." (Intermezzo před povídkou Jana z Arcu)
Každý z příběhů má svou sílu - ať už zobrazuje zášť, intriky a manipulaci (Jana z Arcu), nebo proti sobě staví mužskou nadřazenost a ženské odhodlání (Bloody Joe).

"Zrozen jsa člověkem, lidskými vášněmi jsem zmítán a i to, že jim podléhám zajisté Bůh chtěl, neboť poznání mi to přináší, pokoru, shovívavost a soucit s poklesky a slabostmi ostatních. Nelze nemilovat a necítit strach." (Intermezzo před povídkou Maryszénka).

Nerudovsky až poeovsky působí povídka Doktor Krysa. Motiv krysy se objevuje ještě v povídce Miguelito ze španělské občanské války. Vypravěči jsou jak vojáci na frontě (Antoine adresuje dopis Madeleine v r. 1916), matky (Můj Timko), tak i kůň (Black Arrow), krysa, pes (Kuráž), nebo Blecha (ve stejnojmenné povídce pobaví označení ploch, které blecha okupuje).
Povídky jsou minimalistické, ale nastiňují velký příběh (Anito, má lásko).

Radůza opět dokazuje svůj všestranný rozhled.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Marathon, příběh běžce v seznamech

v Přečtených34x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených7x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit5x

Štítky knihy

folk a country

Autorovy další knížky

Radůza (p)
česká, 1973
2011  89%Čáp nejni kondor
2015  90%Marathon, příběh běžce
2008  73%O Mourince a Lojzíkovi