Caesar imperátor přehled

Caesar imperátor https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13497/bmid_caesar-imperator-d0i-13497.jpg 4 17 17

Román o doživotním římském diktátorovi Historický román o osudech velkého Římana Gaia Julia Caesara, věhlasného starověkého diktátora a vojevůdce. V deseti částích svého rozsáhlého románu nám autor předkládá životní pouť imperátora Caesara od dětství přes mocenský vzestup až k jeho zavraždění třiadvaceti ranami 15. března L.P. 44 před Kristem, kdy právě začaly březnové idy. Je nesnadné rozmnožit řady děl věnovaných tomuto neobyčejnému muži a přinést ještě něco nového. Francouzskému zkušenému romanopisci se to podařilo přinejmenším ve formě a zpracování celé knihy: je rozdělena do mnoha krátkých kapitol, jimiž prochází životné postavy v barvité krajině plné akčního děje. Caesar je plasticky vylíčen jako mnohoznačný výjimečný jedinec, vzbuzující respekt i přes propast věků. Velmi čtivé.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

César Imperator , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Caesar imperátor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

braunerova
20.02.2016 4 z 5

Z pohledu čtenáře, který už o Caesarovi něco načetl, nepřináší kniha nic nového. Napsaná je ale mistrně. Krátké úderné kapitoly popisují v několika větách nebo odstavcích významné události jeho života. Autor se soustředí především na Caesarovu osobnost a jeho způsob uvažování.
Bohužel jsem narazil i na chyby. Označit Lukulla, vzor římských ctností a vynikajícího velitele, za neschopného zhýralce (str.105) považuji za lapsus. S nesmyslným rozhazováním svého obrovského majetku, kterým se tak "proslavil", začal teprve poté, co ho podrazili příbuzní a senátoři mu zamítli zasloužený triumf.

"A náhle je oslněn vycházejícím sluncem, k němuž vzlétá - nad Řím, nad Albanské hory, nad moře. Zdá se mu, že poznává řecké pobřeží a pohoří Olympos. Zjišťuje, že ruka, jíž se drží, je ruka Jovova, že je to bůh, který ho uvádí na nebesa, nad lidi a daleko od nich.
Bude žít mezi bohy. Je mrtev.
Probudí se."

Lenulinka
25.07.2013 4 z 5

precteno jednim dechem jako vetsina historickych romanu :-)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Caesar imperátor v seznamech

v Přečtených23x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

starověký Řím Gaius Julius Caesar

Autorovy další knížky

Max Gallo
francouzská, 1932 - 2017
1986  87%Noc dlouhých nožů
1979  80%Zátoka andělů
2005  86%Caesar imperátor
2007  40%Křesťané: Vojákův plášť
2008  55%Křesťané: Křest krále