Bůh či ďábel přehled

Bůh či ďábel https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161256/buh-ci-dabel-161256.jpg 4 145 145

Čtvrtý z desítky historických románů oblíbené spisovatelky se dějově vrací do Francie v 15. století za vlády Karla VII. Ve vzrušené době Panny orleánské – Jany z Arku – se odvíjí dramatický příběh mladého a ctižádostivého maršála de Retz, Janina spolubojovníka proti Angličanům. Tento všemocný šlechtic, který si v životě ani v lásce nic neodpírá, vítězně prochází hřmotem bitev, odolává intrikám královského dvora, ale nakonec za svou odvážnou vzpouru proti pokrytectví musí zaplatit tím nejcennějším, co má.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh či ďábel. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

stanislava9718
15.05.2023 4 z 5

Román Jarmily Loukotkové z Francie z doby Johanky Panny Orleánské, o rozporuplné postavě Jiljího de Retze. Jeho rozpory propukly až po smrti Johanky, se kterou se nemohl smířit a které ho dovedly až k rozsudku smrti.

tereza0319
04.05.2023 5 z 5

Jak ta psala! Tím neustálým popisem vnějšku i nitra hlavní postavy jsem měla pocit, že ta stojí vedle mě, byť z patnáctého století.
Loukotková delší dobu něco tvrdí, aby to jedním okamžikem celé rozmetala, a čtenáře rozebrala na kousky. Na posledních čtyřicet stran shodí další pumu. Ohryzávala jsem napětím knížku. Sice mi v těch historických událostech udělala dost nepořádek, ale to nevadí, já si to dozjišťuju.
Klobouk dolů před ní.


ludek.n
14.09.2022 3 z 5

Francie 15. století a vzrušující doba Panny orleánské ožívají v románu Jarmily Loukotkové jako by tam autorka sama byla a všechno pro nás zaznamenala. S mistrovstvím sobě vlastním nám předkládá pohnutý příběh maršála Jiljí de Ritz, který po boku Panny Jany bojoval za Boha a svého krále proti Angličanům, a pak po tragické smrti své spolubojovnice vše proklel a obrátil se k ďáblu. Tato myšlenková selekce také pomyslně dělí knihu do dvou bloků, z nichž kuriózně ten čistý a bohabojný mi přišel daleko napínavější, než ten protkaný zlem, bezcitností a nemorálností. Smrt Jany z Arku je zlomem, při němž se proměňuje nejen osobnost hlavního hrdiny, ale i samotná linie vyprávění. To, co bylo doposud podnětné a uchvacující, pomalinku a jistě sklouzává do modloslužebného blábolení a nic neříkajícího kroužení kolem horké kaše. Už na začátku knihy jsme v příběhu vlastně na jeho konci, proto je nám sled událostí předkládán v jednotlivých retrospektivách. Lehce to ubírá momentu překvapení, neboť jen nedovtipný čtenář by nepochopil, k jakému konci to celé směřuje. Na druhou stranu, velice atraktivní závěrečná prolínačka dvou soudních procesů je parádička par excellence. „Ráj, nebo peklo. Bůh, nebo Ďábel. Na nás je, abychom si svou pozemskou poutí vydobyli a zasloužili jedno nebo druhé.“

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Chtěl jsem, aby umírali s vědomím, že je lidská spravedlnost na světě. Sám umírám s vědomím, že není.


Kniha Bůh či ďábel v seznamech

v Přečtených238x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených10x
v Knihotéce140x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech5x