Budoucnost jiné časové linie přehled

Budoucnost jiné časové linie https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476758/bmid_budoucnost-jine-casove-linie-mQB-476758.jpg 3 15 15

Může se jeden člověk postavit neosobním dějinným procesům a vhodným zásahem změnit jejich běh? 1992: Sedmnáctiletá Beth má zálibu v geologii a feministickém punku, problémy s podivínskými rodiči a jedno velké tajemství: nedávno s kamarádkami zabránily brutálnímu znásilnění a útočníkovu mrtvolu pak v tichosti odklidily. Tuhle zkušenost by si raději už nikdy nezopakovala, jenže zjištění, že je možné vzít spravedlnost do vlastních rukou a s nepotrestanými násilníky a sexuálními predátory se vypořádat po svém, se ukáže jako příliš opojné… 2022: Tess zasvětila život cestování časem a snaze vytvořit bezpečnější budoucnost. Navštěvuje klíčové historické okamžiky a bojuje za změnu, jenže to jsou jen jednotlivosti — přepsat celou časovou linii není vůbec jednoduché. A když konečně zjistí, jak by snad mohla všechno zvrátit, zkříží jí cestu skupina znepřátelených cestovatelů, ochotných jít i přes mrtvoly. Osudy obou hrdinek se prolínají a napříč časovou linií zuří střet, jehož výsledkem nemusí být nic menšího než zánik Strojů, bez kterých cestování časem nepřichází v úvahu.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Host
Originální název:

The Future of Another Timeline , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Budoucnost jiné časové linie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Denny456
25.05.2023 2 z 5

Revoluce v sci-fi ještě počká. Cestování v čase je fajn, ale musí to fungovat. Tady to úplně nevychází. Revoluční kniha by měla mít nějaký nosný děj. Tady tak nějak dost chybí. Snad někdy příště.

Alena_S
11.04.2023 3 z 5

Mrzí mě, jestli zním jako prasák týdne, ale: ty ženské byly taaak únavné!
Teda, nemohly za to ony, ale podivná skladba knihy, která kombinuje sci-fi s alternativní historií:
Cestování časem je tu odpradávna. My si to nepamatujeme, takže se asi někde stala chybka, ale v této knize může do minulosti kdekdo a bohužel i muži, jejichž ideální žena je ta přikovaná k plotně řetězem. V podrobení žen jim musejí zabránit sympatické punkerky progresivistky napříč dějinami.
Originální pojetí cestování časem a svět kolem něj chválím. Následky tohoto i boj dobra se zlem jsou pak klasičtějšími kulisami, ale pořád dost potenciálu na jednu i více knih. Kdyby ale nebyl využitý jen zčásti. Holky se ve zmateném tempu potýkají se spoustou témat, místo jejich dotažení se autor(ka) vrací furt k tomu jednomu - počkejte si - legalizaci potratů. A tady přichází ta revoluce (nejen ve sci-fi), nikde totiž nenajdete tolikrát slovo potraty na jednu knihu. Nikde, to se vsadím. Fakt, mít tak čas a nervy to spočítat! Takže čtenář citlivý na otázku interrupce, na čtení o ní, nebo na peprný slovník z dívčích úst by se měl knize vyhnout (obloukem), celkově za přečtení stojí.


adorjas
26.07.2022 2 z 5

Ty jo! Cestovanie v čase? To je niečo, čo milujem. Nová interpretácia v cestovaní v čase? To milujem ešte viac! Splnila to pani/pán nebinárny, takže ani pani, ani pán, Newitz?! Ani nie! :D Tak, zaujímavý nápad, ale tak sa to sprznilo obmedzenými témami. Ja tak cestovať v čase, riešila by som zdravotníctvo, objavy, spoznanie historických postáv, alebo snaha o dochovanie historických diel, ktoré zanikli (napríklad staré knihy, či obrazy, ktoré napríklad zničil požiar), atdˇ. Ako, bola to zaujímavá téma, lebo na druhú stranu, koľko spisovateľov je schopných písať scifi o feminizme, reprodukčných právach ? Nepoznám teda nikoho. Ale to celkové prevedenie bolo také mätúce. Hlavne, rok 1992 a štvorica pubertiačok, ktoré sa rozhodnú vziať spravodlivosť do svojich rúk. Súhlasím s komentárom podo mnou (@puczmeloun).

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (36. týden)

05.09.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Budoucnost jiné časové linie v seznamech

v Přečtených17x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce29x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

cestování časem feminismus sci-fi transgender

Autorovy další knížky

Annalee Newitz
americká, 1969
2019  64%Autonomie
2021  64%Budoucnost jiné časové linie