Bratři Lautensackové přehled

Bratři Lautensackové https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72575/bmid_bratri-lautensackove-0K9-72575.jpg 4 57 57

V románu Bratři Lautensackové Feuchtwanger na pozadí fiktivního příběhu o bratrech Lautensackových, Oskara - oficiálního proroka strany, a Hannsjörga - vedoucího cenzorského úřadu, mapuje skutečné události z přelomu let 1932 a 1933, kdy je Hitler v autorově interpretaci znázorněn jako loutka v zájmech privilegovaných německých kruhů. Ostatně kam se jak sám Hitler tak prorok Oskar Lautensack sami snaží dostat. Doslov napsal Rudolf Vápeník. 2. vydání, v nakladatelství Naše vojsko 1. vydání.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Die Brüder Lautensack


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bratři Lautensackové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

miker.90
03.11.2023 5 z 5

Na knihu jsem měl posvíceno, ale dal jsem ji nejdříve přečíst taťkoj. Posléze se ptám, jak se líbilo? A táta říká: ,,Dobrý, akorát jak v závěru..."

Zkrátka, krásně mi vyspoileroval závěr. I tak se jednalo o výbornou četbu.

Leona333
03.09.2023 5 z 5

"Zlatý voči, ješitný jasnovidče, zlatý voči, díky kterým dohlédneš tak akorát na špičku svého nosu Oskárku, ale dál, ku svému konci...? Tak na to nemáš dost dobrou oční zornici."
Říkala jsem si mnohokrát, když jsem tuhle knihu četla. A nikterak se nemýlila.
Tenhle fenomenální kousek z pera Liona Feuchtwangera, do mé sbírky léta bezesporu patří. Jeden se při čtení až hrůzou "dusí", jak mistrně autor zachycuje naši lidskou malost - slabost a to touhu po moci, dokonalosti, milování, uznání, prospěchářství, i když cena za ni, je někdy neskutečně, krutě vysoká...
K přečtení a k zamyšlení jsou Bratři Lautensackové, jak dělaní...


braunerova
15.07.2023 5 z 5

Cca 30 let mi kniha ležela ve sklepě, abych jí teď oprášil a za 2 dny přečetl. Nejedná se o historický román, jako je Goya, Nepravý Nero nebo Josephus Flavius, ale o fikci, ve které skutečné osoby a jejich osudy posloužili autorovi jen jako literární předlohy. Proto také ty fiktivní jména. Můžeme se jen dohadovat, že Proell představoval Hermanna Göringa a předobrazem bratra Hannsjörga byl Joseph Goebbels. Není to černobílé čtení. Oskar Lautensack sice pro slávu a bohatství využívá všemožné triky, na druhé straně je ale skutečně nadaný a charismatický. Je to opravdový jasnovidec, který ve vypjatých chvílích dokáže číst myšlenky a předpovídat budoucnost. Je bezohledným cynikem, ale dokáže i upřímně milovat. Ve vysoké politické hře je ovšem dětinským diletantem. Maska na zdi mu připomíná, kým mohl být, kdyby se nezaprodal nacistům.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bratři Lautensackové v seznamech

v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x