Bílý Den přehled

Bílý Den https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/197356/bily-den-197356.jpg 4 197 197

Londnův slavný dobrodružný román o Bílém Dni, hrdinovi Aljašky z prvních let zlaté horečky, je zanesen do doby před velkým objevem zlata na Klondyku, kdy zprávy o slibných nalezištích přivábily na sever neohrožené průkopníky a zlatokopy, tuláky a dobrodruhy, zvyklé drsnému životu. Jako jeden z prvních přišel mladý zlatokop Bílý Den, který se stal legendární postavou Aljašky. Dokáže během krátké doby přepravit poštu přes sněhové pláně, vytušit zlato, kde ještě nikdo nehledal a najít zatím neznámé způsoby, jak zlato dobývat ze země. Jack London zachytil stejně barvitě jako severskou přírodu prostředí nových amerických měst, především San Franciska, ale k divoké nespoutané přírodě se vrací znovu a znovu, stejně tak jako jeho hrdina, když pochopí, jaká hra se hraje ve městech a jakou cenu za ni člověk platí. Londonův román není tedy jen nejčtenějším příběhem zlatokopeckých let, ale i slavnou knihou o návratu k přírodě a prostému životu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Burning Daylight , 1910


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílý Den. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

Hobo
31.01.2024 3 z 5

Pytlíkův komentář je natolik přesný, že mi nezbývá než vyslovit mu poklonu. Tak výstižně bych to neřekl.

Pytlík
25.11.2023 3 z 5

Kniha je vlastně třemi pohádkami pro různé kategorie lidí a postava Bílého dne ideál muže, jakým by si asi London přál sám být. Pohádka první popisuje život a neuvěřitelné kousky Bílého dne na Aljašce a je určena pro všechny správné kluky do 15 let a naivní snílky staršího věku. Druhá, popisující bohatýrské kousky v podnikatelské oblasti, je pohádkou pro dospělé muže, zejména pokud pracují ve finančním oboru. Třetí část je pak jak vystřižena z té nejčervenější červené knihovny. Ó hrůzo! Nemohu se ubránit ulevnému oddychnutí, že málokterá americká žena byla jako Dida, která pohrdala milionářem a čekala na nějakého lesního muže, který smrdí i na fotce, a to i korunou. Protože to by americký národ vyhynul, a co bysme si bez něj počali? Jinak je to druhé Londonovo dílo, které jsem četl, a stejně rozvláčné jako to první - Tulák po hvězdách. Vydavatelé mu asi platili za počet napsaných stran, ne?


Jaroushek
13.08.2023 3 z 5

London umí krásně popisovat přírodu a tehdejší poměry na Aljašce, nicméně milostné věci a interakce muž - žena opravdu nejsou jeho silnou stránkou, což samozřejmě neměla být ani Bílého Dne, nicméně tyto pasáže vskutku bolelo číst. Za mě slabší počin autora, který zdaleka nedosahuje kvalit jako Bílý Tesák.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Bílý Den v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených317x
ve Čtenářské výzvě17x
v Doporučených14x
v Knihotéce259x
v Chystám se číst51x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

Aljaška zlatokopectví

Autorovy další knížky

Jack London
americká, 1876 - 1916
2002  83%Démon alkohol
2020  90%Tulák po hvězdách
1974  81%Bílý Den
2003  89%Bílý tesák
1988  91%Mezi zlatokopy