Biggles od velbloudích stíhaček přehled

Biggles od velbloudích stíhaček https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26278/bmid_biggles-od-velbloudich-stihacek-2YT-26278.jpg 5 95 95

Biggles série

1. díl >

Tato kniha vyšla jako vůbec první z dlouhého seriálu dobrodružství pilota Biggleswortha, díky pozdějším prequelům je ale až čtvrtá v pořadí.. Biggles pilotuje svou stíhačku Camel proti německým Fokerům, Rumplerům a Albatrosům. Později se do jeho letky dostává i jeho bratranec Algy.

Literatura světová Povídky Válečné
Vydáno: , Toužimský & Moravec , Riosport-press
Originální název:

The Camels Are Coming , 1932


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Biggles od velbloudích stíhaček. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

ZuzuK.
01.03.2024 4 z 5

Já se teda musím ohradit proti tvrzení, že "baby to bavit nebude" :-) Když jsem v knihovně v dětském oddělení objevila Bigglese od velbloudích stíhaček, netušila jsem, že to bude první z mnoha bigglesovek, které si odnesu domů a zhltnu je s nenasytností dvanáctileté milovnice dobrodružství všeho druhu od Foglara přes Vinnetoua až po stíhačky. Asi jsem tehdy byla trochu jinde než moje spolužačky, ale ani trochu toho nelituju a Biggles je neodmyslitelnou součástí mého dětství. Zatím jsem nenašla odvahu přečíst si některou z knih znovu po letech a možná ji ani nebudu hledat a raději zůstanu u krásných vzpomínek.

Paulus.1987
06.09.2023 4 z 5

Myslím, že v hodnocení této knihy hraje velkou roli nostalgie čtenářů, kteří ji četli v dětství. Mě osobně Bigglesova dobrodružství v dětství minula, takže jsem nucen knihu hodnotit z pohledu dospělého čtenáře.

Knížka jako taková se mi četla moc hezky, některé příběhy byly skvělé, napínavé nebo s překvapivou pointou, některé mi naopak přišly tak směšně absurdní a přehnané, až jsem se v duchu ptal sám sebe, jestli to autor myslel vážně.

Jako dospělému čtenáři pro mě bylo obtížné vybudovat si k hlavnímu hrdinovi Bigglesovi bližší vztah. Působil na mě totiž jako kombinace Ramba, Jamese Bonda a komiksového superhrdiny - veškeré nesnáze neohroženě překonal, všem záhadám přišel na kloub, rozséval smrt a zkázu, že div sám nevyhrál celou válku, a vše patřičně glosoval vtipnými poznámkami. Na druhou stranu věřím, že byl prototypem hrdiny své doby.

Rozpaky ve mně budily i ilustrace pana Sněhuleho. Ačkoliv byly barevně a esteticky zajímavé, vyobrazené postavy vypadaly jak z kresleného Večerníčku. Předpokládám, že původní ilustrace Zdeňka Buriana byly na úplně jiné úrovni.

Knížka jako taková je opravdu kratochvilné a odpočinkové čtení, u kterého čtenář nesmí příliš přemýšlet, obzvlášť pokud už o 1. světové válce něco četl. Kdybych Bigglesova dobrodružství četl ve svých 12 letech, nejspíš by mé hodnocení bylo jako u většiny ostatních čtenářů vyšší.


dan-sam
30.09.2021 4 z 5

Inu, Biggles, literatura pro kluky jakéhokoliv věku, kdy člověk nečeká Remarqua ani Hemingwaye, ale příjemně si odpočine. Já si kdysi kupoval jednotlivé knížky za pár desetikorun v Praze na Hlavním (kdeže v knihkupectví, na stánku v podchodu!) na cesty vlakem, ale většinou to byly díly pozdější, ať už druhoválečné nebo poválečné s detektivními zápletkami. A tak bylo příjemné se ponořit do úplných začátků, kdy je hlavní hrdina (tady to asi jinak napsat nejde) ještě uchem, byť velmi zkušeným, a číst si o více či méně uvěřitelných historkách z nebe nad Francií. Kdo nemá velká očekávání, nemůže být zklamán, je to prostý útěk.
Ještě pár slov k ilustracím: pan Sněhule má velký cit pro světlo a atmosféru - v tom jsou kresby opravdu krásné a řadu z nich bych si pověsil i na stěnu. O fous hůř je na tom s postavami (tváře všeobecně dosti podobné a vypadající tak o 10-15 let starší) a vyloženě bolí dívat se na některé kresby letadel, které mají úplně pochroumané poměry rozpětí křídel, délek trupů a poloměrů vrtulí. Chápu, že ne každý je mistr svého řemesla jako pan Velc, ale možná by stálo za to udělat si radost pár stavebnicemi a letadla si sestavit, aby si je ilustrátor ohmatal a dostal do oka jejich proporce. Troufnu si tvrdit, že kluci, kteří Bigglesovky čtou, mají techniku rádi a potřebují cítit i z ilustrací realitu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Biggles od velbloudích stíhaček v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených143x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených7x
v Knihotéce69x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x