Benediktova voľba přehled

Benediktova voľba https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370843/mid_benediktova-volba-tze-370843.png 4 14 14

Začiatkom jari tohto roka vyšla v USA kniha určená kresťanom, ktorá sa nečakane a rýchlo stala najdiskutovanejšou knihou roka. Recenzie o nej priniesli nielen desiatky kresťanských či konzervatívnych médií, ale aj New York Times, The Atlantic, New Yorker, Washington Post a mnohé ďalšie médiá. Debatujú o nej nielen aktívni členovia cirkví, ale aj politológovia, sociológovia, právni experti či špičkoví komentátori. Kniha Benediktova voľba tvrdí, že pri pokračovaní dnešného spoločenského trendu začíname byť svedkami, ako sa kresťanstvo stáva nepohodlným vo verejnom živote a že sila tohto trendu bude rásť. A úmerne tomu sa bude zužovať verejný priestor, v ktorom budú môcť kresťania pôsobiť. Autor tvrdí, že kresťanstvo v USA, resp. v západnej civilizácii prežije len v menších ostrovčekoch, ktoré sa načas stanú jeho skrytou pokladnicou, aby bolo neskôr znovu objavené. Podobne, ako sa to podarilo sv. Benediktovi pred tisícpäťsto rokmi, píše na stránke postoj.sk jeho šéfredaktor František Múčka.... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: , Postoj Media
Originální název:

Benedict Option: Strategy for Christians in a Post-Christian Nation , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Benediktova voľba. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

zuvacka
19.01.2021 4 z 5

Za zhrnutie knihy sa da považovať Chestertonov výrok zo strany 223: "Po proudu může plout ledacos mrtvého, proti proudu se může vydat jen něco živého." Dreher uvádza ako sa proti prúdu rozhodli plávať rôzne kresťanské komunity, ktorých riešenie sa človeku môže páčiť viac alebo menej, ale majú tento spoločný menovateľ.
Ešte uvediem citát od luteránskeho pastora väzneného za vieru v Rumunsku zo str.158: "Existuju 2 druhy kresťanov. Tí, ktorí veria v Boha a tí, ktorí rovnako úprimne veria, že veria. Môžete ich rozlíšiť podľa ich skutkov v rozhodujúcich momentoch."

martunka
23.11.2019 2 z 5

Tak určitě je to dobré téma a v hodně věcech s autorem souhlasím. Ale je to jinak spíš pro lidi, kteří žijí v Americe...


Anjin
06.09.2019 5 z 5

Podobně jako už dříve vyšlé knihy Globální sexuální revoluce a Lvi přichází popisuje Dreher v Benediktově cestě kolaps Západní civilizace, která jako by v sebevražedné křeči měla zvrhlou radost z toho, že se může co nejvíce vytrhnout se svých kořenů. Od výše uvedených se tato kniha liší tím, že je relativně útlejší a nezabývá se pouze jedním aspektem těchto procesů, který by rozebrala vyčerpávajícím způsobem rozebrala, ale snaží se zůstat v komplexní rovině. Do této roviny se ovšem snaží zahrnout návod, jak i v současné době žít křesťanský život. Jistě, Dreher je silně emocionální člověk (doporučuji si s ním přečíst nějaký rozhovor), přičemž jeho návod je psán pro americké reálie a o přenositelnosti některých rad, stejně jako o těchto dílčích radách samotných, lze mít důvodné pochybnosti ale v celku se jedná o velmi inspirativní a poučnou knihu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Benediktova voľba v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených14x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit4x