Astronauti přehled

Astronauti https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329217/astronauti-vRm-329217.jpg 4 112 112

Použije-li spisovatel současných přírodovědeckých a technických poznatků k dějově dobře skloubenému románu se zajímavými zápletkami, vytvoří čtivé dílo plné dobrodružství, schopné připoutat k sobě nejen mladé, ale i starší čtenáře. U mladých navíc navodí další touhu tvořivě technicky myslet a tím znásobuje hodnotu své knihy. Překlad z díla polského spisovatele Lema má tyto předpoklady. Román jím vytvořený je novým typem vědecko-fantastického románu. Autor v něm líčí meziplanetární výpravu astronautů na Venuši, obratně při tom používá výsledků současného bádání z jaderné energie, astronomie, fysiky a techniky, nicméně však člověk a život je ústředním motivem knihy. Plastický závěr o zničení civilisace válkou všech proti všem má přesvědčující protiklad v mírové tendenci o šťastné budoucnosti vyspělého lidstva, která ukončuje poslední stránky knihy.. (ve slovenštině)... celý text

Romány Sci-fi
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Astronauci , 1951


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Astronauti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Inutihar
17.08.2023 3 z 5

Lemův v podstatě debut nejvíce trpí neustálým polopatickým vysvětlováním fungování různých technologií. To sice mohlo být zajímavé v době vzniku knihy, ale zubu času to neodolalo, nejen proto, že Lem opravdu neodhadl, jak se bude technika vyvíjet. Na soudobého čtenáře to může působit úsměvně či naivně, ale především to zdržuje při čtení a kdyby to v knize nebylo, tak by to na děj nemělo vůbec vliv. Ideologie mi tam překvapivě až tak nevadila, sovětská SF ze stejné doby (např. Jefremov) má popisy utopistické komunistické společnosti výrazně intenzivnější.
Příběh sám je pak poměrně akční, za předpokladu, že čtenář je ochoten skousnout Venuši jako v podstatě obyvatelnou planetu. Hlavní hrdina, pilot Smith, je docela dobře podán, ale klíčoví vědci výpravy jsou dost neživotní panáci, takoví fachidioti. S ohledem na to, jak dobré postavy psal Lem později, je to docela s podivem.

kktnk
03.06.2022 4 z 5

Dějová scifi psaná v kontextu padesátých let. Četl jsem to jako kluk v 90. letech, už tehdá jsem vnímal ten trochu zvláštní jazyk, jakoby z reportu (nebo spíš raportu?) z kdoví kolikátého sjezdu KSČ. Ale neodradilo me to a dobře že tak. Pod tim nánosem kde svět konečně ovládl socialismus a technologickými předpověďmi úplně mimo mísu je prima příběh, kterého kdyby se chopil Hollywood, je z toho parádní biják. Dnešní mládeži už to asi doporučit nejde, ale kdo má něco odžito a hledá starou (dobrou) scifi, tohle je jedna z nich.


Polli
02.04.2021 4 z 5

Škoda té komunistické agitky na začátku a konci knihy. Jinak je zbytek knihy pěkně lemovský.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Astronauti v seznamech

v Přečtených150x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených7x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst18x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

zfilmováno

Autorovy další knížky

Stanisław Lem
polská, 1921 - 2006
1994  80%Solaris
1977  83%Futurologický kongres
1962  80%Návrat z hvězd
1981  78%Pánův hlas
1956  74%K mrakům Magellanovým