Ako byť dievčaťom přehled

Ako byť dievčaťom https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477404/bmid_ako-byt-dievcatom-JLV-477404.jpg 4 105 105

Ako byť dievčaťom Candace Bushnell, Katie Cotugno Rebelská novinka od bestsellerových autoriek Candace Bushnell a Katie Cotugno! Stredoškoláčka Marin bola vzorným dievčaťom. No potom jej zbožňovaný učiteľ zašiel priďaleko. Stačí jeden nevyžiadaný bozk a jej bezstarostný život sa rozpadne. Keď o tom napíše článok do školských novín, vykašlú sa na ňu kamoši, frajer a nespravodlivo príde aj o dobré známky. Nevzdáva sa však – práve naopak! Založí feministický čitateľský klub a nájde spojencov tam, kde to nečakala. A postupne prichádza na to, ako byť dievčaťom, a nie bábkou v rukách ostatných.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Rules for Being a Girl , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ako byť dievčaťom. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

PerfectionistKa
16.04.2023 2 z 5

| Marin je středoškolačka, která se svou nejlepší kamarádkou píše do školních novin pod vedením charismatického a velmi přátelského učitele, kterému nikdo neřekne jinak než Bex. Když Bex zajde ve svém chování k Marin daleko za čáru, ona o sobě začne pochybovat, jestli to celé není její chyba (NENÍ). Na tento popud založí feministický čtenářský klub.

| Kniha má zpracovávat důležitá témata. Ano, zpracovává, ovšem v mnohem menší míře než jsem čekala, spíš na takové banálnější úrovni. Proto si myslím, že je knížka vhodná pro mladší ročníky, protože není tak drastická, ačkoliv obsahuje např. téma sexuálního obtěžování!

Mě tohle pojetí rádoby feminismu ze židle nezvedlo. Marin mi bylo při čtení buď dost líto, nebo mě rozčilovala. Je pravda, že to hodně připomíná film/knihu Moxie (Ranařky), kde mě teda hlavní hrdinka taky pěkně často vytáčela, ale celková message příběhu z toho na mě zapůsobila mnohem víc.

Klíčová pro mě je ve všem romantická linka, která tady byla hodně meh. Ona tam je, ale vlastně není. Nevadilo by mi, kdyby zrovna tady byla úplně vynechaná, nebo kdyby tam byla napsaná pořádně. Tenhle nevyvážený mix mě však akorát nudil - ve zkratce insta-love a Gray se svatou trpělivostí.

2.5* Mělo to svoje super momenty, ale jako celek za mě žádná hitparáda. Na druhou stranu být mi ještě náct, tohle by byl docela fajn úvod do podobného žánru s podobnou tematikou :)

Ady_leni
18.05.2022 2 z 5

Už dlouho jsem nečetla takhle blbou knihu (s prominutím). Hlavní hrdinka mě neskutečně vytáčela. Chovala se jako hrozná hysterka, přitom její kámoška měla mnohem větší právo se tak chovat. Nápad byl dobrý, ale pojetí hrozné. Mělo být od začátku víc jasné, jaký Bex je, takhle to zanechávalo hrozně špatný dojem. Kniha byla plná klišé, postavy naprosto nepropracovaný, ani Grey mě nebavil, choval se jako děsný podpantoflák, ale pochybuji, že to byl autorčin záměr. Feminismus je vážné téma, se kterým by se mělo nakládat opatrně, ale tahle kniha spíš přispívá k jeho negativnímu vnímání. Taky bylo úsměvné (nebo spíš nervy drásající), jak hlavní hrdinka byla ta, jež založila feministický kroužek a bouřila se proti celému školnímu systému a přitom se jí věčně dařilo vyslovit děsně stereotypní nebo sexistické komentáře.


jsemknihomolka
20.04.2022 2 z 5

(SPOILER) Musím uznat že se mi tato kniha nelíbíla , Hlavní hrdinka byla hrozně najivní a ostatní postavy byli taky nic moc , Mariin nejlepší kamarádky chování jsem vubec nechápala . To jak se Marin rozešla s Jamesem a hned začala chodit s Greyem bylo hrozně rychlé , ani ho pořádně neznala , jejich vztah byl snad horší než ten co měla s Jamesem. Chápu že si procházela těžkým obdobím a že z toho co se stalo měla nejspíše trauma ale tak hnusná na toho chudáka být nemusela . Za mě 2 hvězdy i když bych tomu dala spíše 1,5 hvězdy . Nápad dobrý pojetí příšerné.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (35. týden)

29.08.2021


Knižní novinky (17. týden)

25.04.2021


Citáty z knihy (2)

Musíš asi prostě udělat to, co ti přijde jako dobrý nápad. Nebo to ani nutně nemusí být dobrý, stačí jen, že to bude to nejmíň špatný.


Je na učiteli, aby nastavil hranice [...]. Protože učitel je tu ten dospělý.


Kniha Ako byť dievčaťom v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených123x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených10x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst100x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech4x