Ako byť dievčaťom

Ako byť dievčaťom https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477404/bmid_ako-byt-dievcatom-JLV-477404.jpg 4 105 23

Ako byť dievčaťom Candace Bushnell, Katie Cotugno Rebelská novinka od bestsellerových autoriek Candace Bushnell a Katie Cotugno! Stredoškoláčka Marin bola vzorným dievčaťom. No potom jej zbožňovaný učiteľ zašiel priďaleko. Stačí jeden nevyžiadaný bozk a jej bezstarostný život sa rozpadne. Keď o tom napíše článok do školských novín, vykašlú sa na ňu kamoši, frajer a nespravodlivo príde aj o dobré známky. Nevzdáva sa však – práve naopak! Založí feministický čitateľský klub a nájde spojencov tam, kde to nečakala. A postupne prichádza na to, ako byť dievčaťom, a nie bábkou v rukách ostatných.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Rules for Being a Girl , 2020


více info...

Přidat komentář

PerfectionistKa
16.04.2023 2 z 5

| Marin je středoškolačka, která se svou nejlepší kamarádkou píše do školních novin pod vedením charismatického a velmi přátelského učitele, kterému nikdo neřekne jinak než Bex. Když Bex zajde ve svém chování k Marin daleko za čáru, ona o sobě začne pochybovat, jestli to celé není její chyba (NENÍ). Na tento popud založí feministický čtenářský klub.

| Kniha má zpracovávat důležitá témata. Ano, zpracovává, ovšem v mnohem menší míře než jsem čekala, spíš na takové banálnější úrovni. Proto si myslím, že je knížka vhodná pro mladší ročníky, protože není tak drastická, ačkoliv obsahuje např. téma sexuálního obtěžování!

Mě tohle pojetí rádoby feminismu ze židle nezvedlo. Marin mi bylo při čtení buď dost líto, nebo mě rozčilovala. Je pravda, že to hodně připomíná film/knihu Moxie (Ranařky), kde mě teda hlavní hrdinka taky pěkně často vytáčela, ale celková message příběhu z toho na mě zapůsobila mnohem víc.

Klíčová pro mě je ve všem romantická linka, která tady byla hodně meh. Ona tam je, ale vlastně není. Nevadilo by mi, kdyby zrovna tady byla úplně vynechaná, nebo kdyby tam byla napsaná pořádně. Tenhle nevyvážený mix mě však akorát nudil - ve zkratce insta-love a Gray se svatou trpělivostí.

2.5* Mělo to svoje super momenty, ale jako celek za mě žádná hitparáda. Na druhou stranu být mi ještě náct, tohle by byl docela fajn úvod do podobného žánru s podobnou tematikou :)

Ady_leni
18.05.2022 2 z 5

Už dlouho jsem nečetla takhle blbou knihu (s prominutím). Hlavní hrdinka mě neskutečně vytáčela. Chovala se jako hrozná hysterka, přitom její kámoška měla mnohem větší právo se tak chovat. Nápad byl dobrý, ale pojetí hrozné. Mělo být od začátku víc jasné, jaký Bex je, takhle to zanechávalo hrozně špatný dojem. Kniha byla plná klišé, postavy naprosto nepropracovaný, ani Grey mě nebavil, choval se jako děsný podpantoflák, ale pochybuji, že to byl autorčin záměr. Feminismus je vážné téma, se kterým by se mělo nakládat opatrně, ale tahle kniha spíš přispívá k jeho negativnímu vnímání. Taky bylo úsměvné (nebo spíš nervy drásající), jak hlavní hrdinka byla ta, jež založila feministický kroužek a bouřila se proti celému školnímu systému a přitom se jí věčně dařilo vyslovit děsně stereotypní nebo sexistické komentáře.


jsemknihomolka
20.04.2022 2 z 5

(SPOILER) Musím uznat že se mi tato kniha nelíbíla , Hlavní hrdinka byla hrozně najivní a ostatní postavy byli taky nic moc , Mariin nejlepší kamarádky chování jsem vubec nechápala . To jak se Marin rozešla s Jamesem a hned začala chodit s Greyem bylo hrozně rychlé , ani ho pořádně neznala , jejich vztah byl snad horší než ten co měla s Jamesem. Chápu že si procházela těžkým obdobím a že z toho co se stalo měla nejspíše trauma ale tak hnusná na toho chudáka být nemusela . Za mě 2 hvězdy i když bych tomu dala spíše 1,5 hvězdy . Nápad dobrý pojetí příšerné.

zsykorova
26.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Tato knížka mě docela překvapila. Dostala jsem se k ní náhodou, takže jsem neměla žádná velká očekávání, ale nakonec to bylo docela fajn. Marin byla sympatická hlavní hrdinka a její emoce jsem chápala, i když mi občas lezla na nervy. Moc se mi nelíbilo, jak se chovala ke Grayovi - bylo to pro ni náročné, ale nemusela ho odstrkovat pokaždé, co se jí snažil pomoct. Gray byl samozřejmě úžasný a tímto se zařadil na seznam mých knižních manželů. Štvala mě i Chloe a Bex, ale když se to na konci vysvětlilo, všechno jsem pochopila. Konec se mi líbil, ale připadalo mi, že je to celé takové uspěchané. Knížka možná mohla být delší, ale i tak se mi líbila.

ZNellyZ
06.03.2022 3 z 5

Kniha je spíše pro mladší čtenáře. Já osobně jsem čekala asi něco na styl C. Hoover, kdy to bude emoční jízda a místo toho přišlo zajímavé téma, ne úplně dotažené do konce. Marin byla občas na pár facek, stejně jako její kamarádka Chloe. Grey byl zlatý a snad jeden z mála světlých bodů v knize. Rozjezd knihy pomalejší, ale pak jsem se do toho začetla a zřejmě proto dávám tři hvězdy.

Damonka12
08.01.2022 3 z 5

3,5 Velmi zajímavá kniha, ale pro mě trochu jednoduchá.

Verča@
07.11.2021 3 z 5

Pokud vás zajímají témata, která tahle kniha předává, určitě to zkuste, protože tahle kniha poměrně důležitá témata zpracovává lehce a čtivě. Ale neočekávejte od toho žádný zázrak. Na hlavní hrdinku Marin mám takový rozporuplný názor. Na jednu stranu je silná a odvážná, ale na druhou stranu se občas chovala tak, že mě to dokázalo pořádně naštvat, a když taková situace nastala, neměla pro svoje chování žádný rozumný důvod. Dalším mínusem knihy je podle mě, malý počet stran. Ano, kniha samotná je poměrně krátká záležitost a nikdo nemáme rád, když se kniha zbytečně táhne, ale popisy v knize snad musí být, ne? Tady vážně nenajdete jediný popis postavy. Hlavní hrdinku jsem se snažila představit si z obálky, ale z té jsem taky nic nevyčetla, no a o vedlejších postavách vím maximálně to, jak se jmenují a sem tam se dozvím nějaký koníček. Ale abych nekončila negativně, článek s pravidly, který napsala Marin je fakt boží! Zkrátka čtěte tuhle knihu s tím, že si chcete přečíst něco o tématech, která kniha zpracovává, ale nečekejte od toho žádný literární zázrak. 3,5/5⭐

Jirikk
29.10.2021 2 z 5

DOCELA zklamaní nad touto knihou. Je dobře napsaná, hrdinka sympaticka ale pořad jsem čekal až se v knize začne něco dít.. Čekal jsem že to bude víc kontroverzní a vyhrocenější... Ale nic. Škoda.....

Anett525
01.10.2021 3 z 5

Nooo,jako když se vezme v potaz,že jsem na takové knížky stará, tak to nebylo špatný. Jen teda ta Marin, to bylo dílo...Četlo se to samo, přečetla jsem za jeden den,ale vím,že jednou a stačilo.

l_konecna
02.09.2021 3 z 5

(SPOILER) Od knihy jsem čekala něco víc + hlavní postava Marin mi občas lezla na nervy a dělala úplně debilní rozhodnutí např. Čmárala tomu idiotovi na auto, vím že tam něco takového asi být muselo aby dostal nějakou “karmu” ale tohle mi přišlo jako “meh, to se sem nehodí” mohlo to být lepší. Taky její vztah s Greyem mi připadal zvláštní + jak na něho Marin začala řvát za nic a pak se zase jen tak usmířili. Na to že má kniha 200 stran mi trvalo celkem dlouho jí přečíst, každopádně celkově se to asi dá ale znovu bych si to nepřečetla

Karolin77
21.08.2021 5 z 5

Skvělá kniha, která by se měla dostat k více čtenářům s dobře zpracovanými důležitými tématy !
Hlavní hrdina Marin mi sedla a fandila jsem jí, i když se proti ní jak se říká spiknul celý svět.Byla odvážná a měla smysl pro spravedlnost. Měla jsem jí ráda.Gray byl také fajn, ale romantika mezi nebyla nic moc. Necítila jsem mezi nimi žádnou chemii a jejich vztah byl na můj vkus až moc rychlý. Ale to nebyla hlavní myšlenka knihy, jen jí to doplňovalo. Některé postavy mi přišli natvrdlé. Učitel češtiny hlavní hrdinky také nebyl svatý a byla jsem ráda jak to s ním nakonec dopadlo. Boží mlýny melou pomalu ale jistě.
Ředitel školy byl hrozný...... Opravdu to byl hrozný chlap, vůbec se mi nelíbilo jak se chová k ženám. Svým chováním mě naštval a nebyl jediný.
A o to v téhle knize především jde. Je o ženách o jejich síle, odvaze a o tom, že si nenechají všechno líbit. Nebo aspoň tak na mě kniha působila.
Líbila se mi moc. Co bylo, ale opravdu skvěle byl článek, který naspala Marin do školních novin, ten byl opravdu úžasný ! Konec byl super, i když bych ocenila, aby byl více rozepsány a trochu delší. Ale to už je maličkost.
Knížku moc doporučuji, určitě si zaslouží větší pozornost, jestli Vás nalákala anotace běžte do ní. Určitě si knížku ještě jednou nebo víckrát přečtu znovu.
4,9*/5*

SakiG
18.07.2021 2 z 5

Dle anotace jsem čekala víc. Nějak mi tam chyběl ten boj a vzdor. Marin sice štvaly školní špatné poměry ale jakmile došlo na věc tak sklopila uši a jen poslušně kývala. Čtenářský kroužek byl také jen útočiště pro stejně smýšlející duše ale sám o sobě nic nezměnil.
Závěrečné "potrestání" mi přišlo moc urychlené a navíc nedostatečné. Například s ředitelovým dresscodem by se taky mohlo něco udělat...

Jsem to jenom já nebo jste také našli v knize plno textových chyb?

Bebe2004
16.06.2021 4 z 5

Asi jsem čekala o trochu víc. Nevím, hlavní hrdinku jsem si sice nijak moc neoblíbila, ale s mnoha jejími názory jsem souhlasila. Čekala jsem, že to bude ví o těch "pravidlech". Protože příběh jako taková byl podle mě dost nijaká.

katasokolov
10.06.2021 2 z 5

Od autorky Sexu ve městě jsem čekala větší pecku. Celkově jsem z knihy dost zklamaná a hlavní postava Marin byla hodně na přesdržku :-(. Samotné téma knihy je samozřejmě důležité a je super, že se takováto témata v literatuře a kinematografii zpracovávají, ale tahle kniha bohužel za mě jedno velké NE!!! Na to, že má nějakých 200 stran jsem ji četla neskutečně dlouho a absolutně vůbec mě ničím nezaujala a ani neobohatila, no a jedinou zajímavou postavou tam byla Marinina babička. Na podobné téma vám ale můžu doporučit film Promising Young Woman, který za původní scénář získal Oscara. Z letošního roku jsou v rámci podobného tématu mnohem lepší knihou Holky odnikud!

alena0268
06.06.2021 5 z 5

Tohle je jedna z těch knih, která ve vás zůstane a vy si musíte dát chvilku, abyste ji strávili. V tom pozitivním slova smyslu.
Neskutečně oceňuji, s jakou lehkostí byla předána tak důležitá témata. Nenuceně, nenásilně a nesmírně čtivě. Rovnou se skočilo do děje, žádná zbytečná okecávačka.
K tomu všemu uspokojivé rozuzlení.
Po všech stránkách jsem z knihy nadšená a doporučovala bych ji každému na potkání. Holkám, aby viděly, že nejsou samy. Klukům, aby viděli, proč se občas samy cítíme.
Jen houšť, jen víc a větší kapky. Rozbijme vody silnými, ale uvěřitelnými hrdinkami, které si dovolí být i slabé a přesto jim to neubírá na hlasu.
A ten konec?
Třešnička na dortu.

spencer
03.06.2021 4 z 5

Pravidla pro holky byla skvělá kniha zabývající se poměrně aktuálním a důležitým tématem. Některé části vás rozzuří, zatímco při jiných budete cítit tu girlpower, pro kterou jsme všichni přišli - nebo snad ne?
Myslím, že se bude líbit všem věkovým kategoriím už jen kvůli tomu, že pojednává o nevyslovených pravidlech, kterými by se ženy měly řídit ve společnosti, aby byli všichni spokojeni. Rozhodně doporučuji.

dancaradacte
02.06.2021 4 z 5

Tato knížka mě hodně zaujala jak obálkou, tak i anotací. A když jsem se do ní začetla, věděla jsem že nebudu litovat!
Hned jsem si všimla jak sympatické jsou tam postavy (což je hodně důležité!).
Taky je tato knížka hodně čtivá! A má dost krátké kapitoly, což mi moc vyhovovalo!
Přečetla jsem ji fakt rychle, a to i přesto že jsem velmi pomalý čtenář!
Moc se mi líbil nápad tohohle úžasného příběhu!️ Řeší se tam vážné téma ️
Jediné co mi tam chybělo byly konverzace např. s rodiči a sestrou hlavní postavy!
Ale jako taková jednohubka se to moc povedlo!️

(Můj bookstagram: @danca_rada_cte )

terezbooks
19.05.2021 4 z 5

Řeknu to jednoduše, asi jsem čekala víc. Kniha pojednává o docela závažném tématu, nezabírá se jím ale příliš do hloubky, což je na jednu stranu super a pochopitelné, vzhledem k tomu, že je určená mladším čtenářům, ale na druhou stranu bych větší rozvinutí uvítala.
Marin pro mě byla strašně zvláštní hlavní postavou, v průběhu knihy jsem na ni pořád měnila názor a rozhodovala se, jestli s jejími rozhodnutími vlastně souhlasím. Zhruba v půlce knížky mě s tím svým přehnaný zápalem do feminismu začala trochu štvát.
Rozhodně musím vypíchnout samotný novinový článek - Pravidla pro holky, který je naprosto boží!
Rozuzlení se mi líbilo, ale nebylo to nic wow. Message, kterou měla kniha předat v tom samozřejmě vidím a určitě stojí za to se nad ní zamyslet, ale celkově z toho nejsem asi tak nadšená, jak všichni ostatní. Po dočtení jsem byla spíš taková rozpačitá, měla v hlavě zmatek a nevěděla, co si o tom myslet.
Přesto vám knížku doporučuju, našla jsem tam několik zajímavých myšlenek a i když jsem se neztotožnila úplně se vším, uznávám, že ten příběh měl zkrátka něco do sebe.

book_princess
16.05.2021 5 z 5

Wow. Tohle bylo fakt super čtení. Na první pohled je to hubená kniha, do které se toho asi moc nevejde. Ale opak je pravdou. Kniha nese spoustu úžasných myšlenek. Navíc super děj, který vás vtáhne a nepustí. Po dlouhé době jsem dokonce vytáhla lepíky (a to v poměrně hojném počtu oproti jindy). Kniha v sobě nese spoustu super myšlenek, které jsou dost důležité a občas i na delší zamyšlení. Jsou v ní i strany, nad kterými jsem se musela pozastavit, přečíst si je znovu. Poté tu byly takové, které mě pobavily. Zkrátka od každého trochu. Hlavní hrdinka Marin mi byla sympatická. Někdy až moc přeháněla, řekla bych. Nakonec jsem s ní ale většinou souhlasila a soucítila. Co se samotného příběhu týká. Již z anotace se dozvídáte, co za problém se asi bude řešit. Jenže nakonec to není ten jediný problém. Řeší se tu toho opravdu spoustu. Témata, o kterých by si měl přečíst snad úplně každý. A tato kniha vám je právě tak pěkně a nenásilně podává přesně pod nos. Pokud jste četli knihu Holky odnikud a líbila se vám, tak nad čtením Pravidel pro holky rozhodně neváhejte. A pokud jste nečetli, tak vám obě tyto knihy jen 100% můžu doporučit :)

Akléda_
13.05.2021 4 z 5

Tušila jsem, že tohle bude boží, ale že až takhle? Marin jsem si neskutečně oblíbila, stala se jednou z mých nejoblíbenějších hlavních hrdinek ever. Celý příběh, to jak od začátku víte, že je něco hodně špatně a postupně se dozvídáte co vše je špatně, mě hrozně bavilo. Styl psaní je boží, čte se to úplně samo, má to ideálně dlouhé kapitoly a bude vás to bavit. Problém, který se váže s lehkým stylem psaní je ten, že knížka moc nejde do hloubky, což je škoda, zaujala by mě pak ještě více. Mým druhým problémem je délka knížky, vůbec by mi nevadilo, kdyby byla o pár desítek stránek delší. Jinak ale nemám co vytknout, moc jsem si to užila, bavilo mě téma knížky a rozhodně mám v plánu kouknout se po podobných knížkách.