Accabadora přehled

Accabadora https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/226430/bmid_accabadora-XNd-226430.jpg 4 99 99

Román talentovanej sardínskej autorky Michely Murgie, ktorý získal tri prestížne talianske literárne ceny a bol preložený do viac ako 30 jazykov, rozvíja poetický príbeh o detstve a starnutí, o živote a smrti. Accabadora v sardínčine znamená tá, ktorá ukončuje, dej knihy sa odohráva na sardínskom vidieku v polovici 50. rokov 20. storočia. Bonaria Urrai je accabadorou, miestni ju vnímajú ako poslednú matku, jej činy chápu ako gesto milosrdenstva a lásky ona je tá, ktorá stojí po boku človeka v jeho posledných chvíľach. No accabadora človeka nielenže odprevádza z tohto sveta, ale aj napĺňa jeho nezvratný osud. Bonaria sa ujme malej Márie, vychováva ju vo svojom pustom príbytku ako vlastnú dcéru a dohliada na jej vzdelanie aj výchovu. Keď však dievča zistí o Bonarii krutú pravdu, z divokej Sardínie utečie do Turína. Raz sa však na ostrov vráti za Bonariou.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Accabadora , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Accabadora. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

Kniho.mol.ka
24.03.2024 5 z 5

Nádherná kniha! Velmi zajímavé téma - accabadory byly na Sardinii ženy, které trpícím umírajícím poskytly milosrdnou službu - smrt. Na toto téma jsem nedávno narazila a přišlo mi natolik zajímavé, že když jsem zjistila, že je románově zpracováno, hned jsem knihu pořídila. Kniha se čte moc hezky, je psaná krásným jazykem a přiblíží život na sardském venkově v 50. letech 20.století.

"Bolest je nahá, a černá slouží k tomu, aby ji zakryla, ne aby ji ukázala."

Per-quiee
13.02.2024 5 z 5

Nádhera, četlo se to jako po másle. Ono rozšířit si obzory o sardské kultuře nikdy nemůže být na škodu. Otevírá to citlivě téma eutanázie, které tu s námi je už opravdu dlouho a jiné kultury se s tím vyrovnaly po svém.


huhuhu
14.09.2023 4 z 5

Velmi zajímavé vylíčení života na Sardinii v polovině 20. st., které na mě působilo, jako kdyby se příběh odehrával ještě tak nejméně o století dříve. Dítě duše, plačky, accabadora, zvláštní prolínání pohanských pověr a magie s křesťanstvím... Kniha, která vede k zamyšlení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Accabadora v seznamech

v Přečtených121x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených10x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst87x
v Chci si koupit17x