A v srdci láska přehled

A v srdci láska https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471234/bmid_a-v-srdci-laska-nEO-471234.jpeg 4 42 42

Praha, 1938 – Eva s Máňou běží tryskem ulicí, vracejí se z posledního předválečného sletu Sokola. Nechtěně se srazí s mužem plným zloby, neúmyslně mu vyrazí klobouk z ruky… Jeho nenávist a nadcházející válka obrací všechno, co znají, naruby. Máňa si musí sbalit do hnědého kufříku celý svůj život a zachránit se emigrací do neznáma… Praha, 1980 – Desetiletý Luděk umí být neviditelný. Neustále běhá, skáče a dokáže se prosmýknout skrze šedivé mraky nízko nad městem. Luděk je svobodný. A všechno vidí. Ať si svět dělá, co se mu zlíbí. Ať si jde celý svět klidně k čertu, protože na něho čeká doma v teple babička. Jeho celý svět. Melbourne, 1980 – Malá liška se drží babiččiny ruky, když stoupají po schodech k jejich bytu ve třetím patře. Uvnitř je přivítá vůně tabáku z dědečkovy dýmky a čerstvě upečených koláčků. Tady je domov, který pro svou vnučku vybudovali čeští imigranti Máňa s Billem. Domov prodchnutý duchem daleké Prahy a milovaných, které tam zanechali. Je někde život snazší? Je jednodušší zůstat nebo odejít? Je možné i uprostřed největší tmy zahlédnout barvy? Křehký příběh Favel Parrettové je poklonou silným ženám, které všechno unesou a za všech časů udrží rodinná pouta. Je milou a mnohdy úsměvnou vzpomínkou na dobu druhé poloviny minulého století vyprávěnou z perspektivy šťastného dítěte obklopeného láskou. Je autorčiným vyznáním vlastním prarodičům, kteří pro ni vytvořili domov. Knížka je i poctou Černému divadlu Jiřího Srnce, které nejen za totality vnášelo barvy do černočerné tmy.... celý text

Literatura světová Pro ženy
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

There Was Still Love , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A v srdci láska. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Luluhappy
01.07.2023 4 z 5

Kniha mě dostala obálkou, pak jsem přečetla anotaci - Praha, Melbourne a dvě sestry.
Musela jsem si ji pořídit.
Taky jsem rok žila v Melbourne a neskutečně se mi stýskalo po domovině a hlavně mé sestře.
Tolik o mně.
Četlo se to samo, příběh vypráví několik členů jedné rodiny, převážně Luděk, malý kluk z Prahy, který úplně nerozumí tomu, co se děje a jen chce svou maminku zpatky. Ta ale jezdí s divadlem po celém světě.
Je to moc dojemný příběh osudu jedné rodiny, dvou sester, které nešťastná náhoda během těžkého období navždy rozdělila na tisíce kilometrů.
Snad jen škoda, že nevíme víc o malé lišce..

tereza5480
29.08.2022 5 z 5

Knížku jsem zhltla, ačkoliv jsem se narodila sama až poslední totalitní rok, spoustu věcí z knihy je mi tak blízké. Velmi silné téma rodiny, obyčejných a krásných věcí.


vladka321
21.06.2022 4 z 5

Tato kniha se četla velmi rychle. Vlastně, když nejde proud a je světlo, tak je ten nejlepší čas na knihu. Je to nostalgické čtení o nelehké době. O tom, jak některá rozhodnutí mohou zanechat velmi bolestivé šrámy v lidské duši, které dokáže jen láska a pouto rodiny překonat. Přesto to není kniha pro každého. Kdo očekává nějaké drama a dějové zvraty tak ten by se měl raději poohlédnout jinde. A vy ostatní se nalaďte na mírně tesknou strunu a s chutí do čtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha A v srdci láska v seznamech

v Přečtených53x
ve Čtenářské výzvě13x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

Praha

Autorovy další knížky

Favel Parrett
australská, 1974
2017  79%Až přijde noc
2020  74%A v srdci láska