Zpověď / Vyznání

Povídka od: Guy de Maupassant
Z knihy: Strach, V rodině a jiné povídky, Matka zrůd a jiné povídky, Pařížské dobrodružství a jiné povídky, Věno a jiné povídky, Toník


Po smrti pana Badon-Leremincé, čestného a uznávaného muže, je jeho synem, dcerou a zeť otevřena závěť. V poslední vůli se Badon-Leremincé zpovídá z hříchu mládí: pořídil si milenku, ta však nenadále otěhotněla a porodila. Muž se pak zamiloval do jiné, matky těch, kdo závěť čtou, a aby se s ní mohl oženit, bylo nutné se dítěte nějakým způsobem zbavit.

Povídku, která vyšla v listopadu 1884, je nutné odlišovat od dvou dalších povídek nazvaných La Confession, které mají jiný obsah – jedna vypráví o kapitánu jménem Hector-Marie de Fontenne (česky jako Přiznání, srpen 1884), druhá o smrti jedné ze dvou sester, které spolu prožily život (česky jako Zpověď / Přiznání, 1883). Dále je nutné vyvarovat se záměny s povídkou Doznání (L’Aveu, 1884, o těhotné dojičce krav).

Přehled těchto čtyř povídek spolu s některými českými soubory Maupassantových povídek a příslušným překladem, který je v dané sbírce použit:

Dvě sestry:
Lupiči mrtvol (Zpověď)
Strach (Zpověď)
Zbabělec a jiné povídky (Zpověď)
Povídky dne i noci (Zpověď)
V rodině a jiné povídky (Přiznání)

Badon-Leremincé:
Strach (Vyznání)
Věno a jiné povídky (Vyznání)
Pařížské dobrodružství (Zpověď)

Kapitán Fontenne:
Král růží (Zpověď)
Věno a jiné povídky (Zpověď)
Milostná schůzka a jiné povídky (Přiznání)

Těhotná dojička:
Příběhy plné lásky (Přiznání)
Kulička (1909) (Doznání)

Originální název:

La Confession


Rok vydání originálu: 1884

Komentáře (0)

Přidat komentář