Zločin na lodi Prozřetelnost

Povídka od: Georges Simenon
Z knihy: Třikrát zločin na vodě


Děj novely se odehrává na plavebním kanále, kde jednoho rána objeví vozkové ve stáji mrtvou ženu pod senem. Případ se zdá záhadný, neboť několik dní pršelo, všude samé bláto a dívka byla celá čistá, ani střevíce neumazané. Navíc ji tam nikdo neviděl. Komisař Maigret přijíždí na místo činu, obhlíží prostředí, seznamuje se s posádkami lodí, ale zatím jen tápá. Brzy je ovšem nalezena druhá mrtvola, tentokrát se jedná o pasažéra výletní lodi, se kterým již Maigret mluvil. Pátrání se konečně trochu začíná rozjíždět, ale to Maigret ještě musí absolvovat na kole přes 60 kilometrů podél kanálu.

Originální název:

Le Charretier de la Providence


Rok vydání originálu: 1931

Komentáře (2)

Přidat komentář

honajz
15.07.2015 3 z 5

Ačkoliv jde o krátkou novelu, musím říct, že jsem se chvílemi nudil, neb hráčů příliš není a prostředí je popsáno v detailu hned z úvodu. Jde jistě o velký pokrok směrem dopředu od prvního Maigretova příběhu, kde šlo o akci. Zde konečně si Simenon ohmatává to, v čem posléze bude tak silný - dokonalý popis prostředí, pochopení pro drobné lidi, drobné psychologické črty. Celkově je však zápletka jalová, podezřelých se až tak moc nenabízí, a když člověk začne přemýšlet, je mu vrah jasný brzy. A popravdě řečeno, 60kilometrová Maigretova vyjížďka podél kanálu v blátě mi přišla směšná - protože sám jsem v daleko menším blátě měl problém po běžných silnicích ujet v dnešní době 30 kilometrů, ona to taková sranda vážně není. Celkově tedy velký posun vpřed, ale pořád to trpí mnohými neduhy.

mgeisselreiter
16.09.2014 4 z 5

U této novely mi dost dlouho trvalo, než jsem se trochu dostal do děje. V druhé polovině ale již děj čtenáře dostane, čte se dobře a je zajímavé. Je sice trochu cítit, že Simenon s Maigretem teprve začínal, ale na druhou stranu je zase již možné rozpoznat autorův styl, který je víc psychologický než akční. 70% a 4*, 15.9.2014.