Vánoční shledání

Povídka od: Andrew Caldecott
Z knihy: Šťastné a hrůzostrašné: Antologie štědrovečerních hororů


U manželů Dreytonových tráví Štědrý den pan Clarence Love, který během několika let zázračně zbohatl hledáním zlata v Austrálii – šíří se ale řeči, že se přitom nekalým způsobem zbavil strýce, dost možná došlo i k vraždě. Clarence je v průběhu dne velmi neklidný, a dokonce se rozhodne večírek opustit, aby vyřídil nějakou neodkladnou záležitost. Než tak stihne učinit, odvede si ho záhadným způsobem Santa Claus, nebo někdo, kdo se za Santa Clause vydává.

Originální název:

Christmas Re-union


Rok vydání originálu: 1947

Komentáře (2)

Přidat komentář

PanPredseda
30.12.2021 4 z 5

Povídku jsem si přečetl dvakrát a při druhém čtení raději nahlédl i do anglického originálu. Napoprvé mi ten příliš otevřený konec vadil a povídku jsem považoval za průměrnou, ale pak její konec a otázky, které nechává otevřené, začaly dráždit mou představivost a touhu přijít věcem na kloub. Přestože jsem tomu, co se v povídce odehrává na kloub zatím nepřišel tak, abych některou z verzí, co se mi honí hlavou, považoval za nezvratnou (a nejsem si jist, zda je to vůbec možné, totiž zda do ní sir Andrew Caldecott ukryl něco, co je klíčem k jedinému správnému řešení), povídka se mi líbí čím dál víc a považuji ji za velmi dobrou.
(Pro čtenáře neznalé angličtiny může být problémem překlad, ale snad alespoň základní slovní hříčku pochopí i oni.)
---
Přidáno: Pokud by chtěl někdo debatovat o otevřeném konci této povídky, napsat své vysvětlení toho, co se v povídce událo apod., může zavítat do této diskuse: https://www.databazeknih.cz/diskuze/diskuze-o-knihach-7/dila-s-otevrenym-koncem-ci-skrytym-vyznamem-5584

Kozel
12.12.2021 2 z 5

Tahle povídka, zahrnutá v antologii Šťastné a hrůzostrašné, svým způsobem z šestice povídek vybočuje. Celkem okatě. Vznikem je povídka nejmladší a konceptem dává znát, že patří do první poloviny 20. století, kdy je spousta věcí spíš neřečených než popsaných a je ukončena závěrem, který vyznívá celkem useknutým dojmem a vyvolává pocit otázek než uzavřeného příběhu. Zda je to dobře nebo špatně je otázkou vkusu. Ačkoliv povídka, kde Santa - jak tomu má být - je postavou tajemnou a kouzelnou, není vůbec špatná, stylem se mi přece jen trochu vzdaluje a je spíš jednohubkou, která sice zachutná, avšak příliš nezasytí.