Tristan

Povídka od: Thomas Mann
Z knihy: Novely a povídky, Novely, Príbehy života a smrti, Novely a povídky I., Deset německých novel, Povídky o životě a smrti, Novelly (6 novel)


Do sanatoria "Einfried" přijíždí mladá paní Klöterjahnová v doprovodu svého manžela. Po porodu svého synka zeslábla a vykašlala i trochu krve - jsou to zajisté jen průdušky. Manžel po čase odjíždí věnovat se své práci. Na scénu vstupuje spisovatel Spinell, pobývající v sanatoriu neznámo proč. Začíná se rozvíjet příběh citově založeného, ale ne zrovna obblíbeného Spinella a paní Klöterjahnové.

Originální název:

Tristan


Rok vydání originálu: 1903

Komentáře (3)

Přidat komentář

zanzara
21.01.2021 5 z 5

Neuvěřitelně jazykové mistrovství autora a nevšední příběh tematicky předcházející mnohem později napsanou knihu "Kouzelný vrch". Autoru bylo 27, a píše o smrtí a hořkým dojmů promarněného života. A také o důležitostí hudby a umění vůbec. Přecitlivělý a rozmazlený umělec jež ulita na hudbu, a smrtelně nemocná měšťanka, matka a žena, jen se slabou touhou po zapomenutých ideálech mládí. Existuje místo, kde ti dva se mohou setkat? Ale je hudba něco, co v životě má význam? Poskytuje skutečnou podporu, anebo je jen sen, jež pokračuje jen tak dlouho, pokud zní hudba? A opravdu zlomyslně hezký autor ukazuje spisovatelův postoj k životu - je to snílek. Ale také obraceně poznáváme postoje normálních lidí k literatuře, k úmění. Je to tak skutečné, že najednou baví a bolí. Úplně jedinečná pasáž popisující Wagnerovu hudbu z opery "Tristan a Isolda".

Shricamel
08.11.2020 5 z 5

Neskutečná hloubka,povídka mne zasáhla, jako už dlouho žádná, rozhodně řadím mezi mých top 10. Doporučuji


mgeisselreiter
25.10.2014 4 z 5

Příběh, i když poněkud nezvykle zakončen, se dobře čte a nenudí. Autor prostě umí psát. 75%, 25.10.2014.