Sobota

Povídka od: Alois Jirásek
Z knihy: Z nedávna, Povídky II.


nehodnoceno

V městě S. byla ulice zvaná Šalamounská, a to kvůli množství lidových myslitelů, kteří v ní žili. Posledním z těchto mudrců byl mistr Sobota, knihař. Kolem něho se shromáždilo více takových hloubalů – kronikář krejčí Linhart, mlčenlivý kmotr Čermák, mlsný a zvědavý kostelník Mrázek a jiní. Sobotovi žili svým synem, jehož všemožně ze svých chudých příjmů podporovali na studiích.
Znenadání dostali Sobotovi nepříjemného souseda – do města se přistěhoval jejich strýc, bývalý sudí z Haliče – přísný, bezohledný soudce, jemuž šlo při výkonu zaměstnání i o život.
Sobotka se snažila žít se strýcem v míru a získat jeho přízeň, aby jim pomohl podporovat syna na studiích. Vše by zřejmě dobře dopadlo, kdyby se jedné noci neobjevil u Sobotů polský emigrant – objevil se díky přátelství s mladým Sobotou. Sobotovi se ho ujali, schovali u sebe a chystali jeho tajný útěk.
Díky udavačskému sousedovi Hláskovi, který slídil kolem Sobotových, se o všem dozvěděl přísný sudí. Naštěstí přišel pozdě, tak jako přivolaní četníci... Polák už byl pryč.
Strýc odjel s ostudou do Prahy. syn Sobotových dostudoval a dělal rodičům jenom radost. Sobota sice záhy zemřel, ale Sobotka si užila klidného a šťastného stáří.

Zdroj: aloisjirasek.cz

Rok vydání originálu: 1887

Komentáře (0)

Přidat komentář