Smrček / Smrek / Jedlička

Povídka od: Hans Christian Andersen
Z knihy: Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek), Flétnové hodiny, Betlémská flétna a jiné vánoční příběhy, Pohádky a povídky I, Pohádky (14 jiných pohádek), Pohádky (27 pohádek), Cisárove nové šaty (20 rozprávok), Andersenovy pohádky - světové vydání 1, Rozprávky a poviedky I, Pohádky (17 pohádek)


O osudu jednoho vánočního stromku.

Originální název:

Grantræet


Rok vydání originálu: 1844

Komentáře (5)

Přidat komentář

MilanCFC
01.12.2020 5 z 5

Vidím jisté podobnosti s dramatem Ze života hmyzu od bratrů Čapkových. Velké plány do budoucna, velké těšení se a pak bum, je po všem. Pro mě zatím nejsmutnější pohádka ze souboru.

Jass
14.11.2020 3 z 5

Netvrdím, že to není o životě, jistě je, ale přišlo mi to trochu příliš přímočaré, už od prvního odstavce vám je jasné jak příběh skončí. S morálním poselstvím se sice dá snadno souhlasit, ale forma mě nijak zvlášť nenadchla.


2mig1
05.11.2020 5 z 5

Ze života, o životě. Při čtení vyvstávají myšlenky, vzpomínky, smířlivé úsměvy.

Hani77
27.01.2020 5 z 5

Nicolettkaa to vystihla přesně :-). Mně se pohádka také moc líbila, je k zamyšlení nad tím, jací my lidé jsme. I člověk je pořád nespokojený s tím, co má, dokud to neztratí. A zase si stěžuje, dokud zase není hůř. Jen nevím, jestli toto dokáží ocenit děti :-).

nicolettkaa
24.03.2018 5 z 5

Myslím, že všichni jsme zažili ten pocit, když jsme jako malé děti chtěli být už dospělí a jak jsme rostli, těšili se na to, že odejdeme z domu. Čím ale stárneme, raději by jsme zase byli mladší a vzpomínáme na ty krásné chvíle strávené v rodném místě s rodinou a přáteli a dali by jsme cokoliv za to, aby jsme se mohli vrátit v čase. Přesně o tomohle je pohádka Smrček, ve které smrček vůbec neskončí pohádkově. Za mě plný počet, protože vypráví o tom, jak to v životě opravdu chodí :)