Sloužím vlasti, kurva!

Povídka od: Jaroslav Mostecký
Z knihy: Časovír, Capricorn 70


Vězňové a fyzici pracují na pusté planetě, mají tu vybudovat časoprostorový generátor. Jenže do cesty se jim stavějí překážky. Obří sršni, všežraví a nelítostní, ohrožení lidstva nepřátelskými Haliány vyzbrojenými o několik tříd lépe, než co proti nim je možné postavit, a nakonec vzpoura vězňů, která otevře podzemní prostory sršňům.

Originální název:

Sloužím vlasti, kurva!


Rok vydání originálu: 2008

Komentáře (4)

Přidat komentář

Terva
07.04.2023 2 z 5

Pana Mosteckýho nemám načtenýho. Tohle byl asi můj první kontakt s ním. Povídka je zdlouhavá a je v ní pár věcí, které jsem tak nějak nepobral. Co mě nejvíce iritovalo byl čas. Oni se někam v těch dolech dostanou, pak zjistí, že to má bouchnout, ale až za hodinu, ale místo aby se snažili s tím něco udělat, nebo rovnou utéct, zůstávají na místě a někdo neustále řve, že to za hodinu bouchne. Tak že cesta tam byla celkem zbytečná a cesta zpět proběhla bez žbluňknutí. I ty sršně se chovali spíše podle přání pana spisovatele, než podle zvířecích instinktů.

Citát. On věděl, co najde a věděl, co chce zničit.

Adhara
08.04.2020 1 z 5

Jedna z najslabších a nanešťastie pre mňa aj jedna z najdlhších poviedok v zbierke. Obsahuje plno motívov – väzenský tábor, spory medzi väzňami, inteligentní mimozemšťania, cestovanie časom, obrovské mimozemské sršne, sabotáž – ale chýba tomu prepojenie, previazanie prvkov. Strácala som koncentráciu, štýl ma nebavil a túžobne som odpočítavala stránky do konca. V dianí som mala skrátka zmätok, ktorý nevyriešilo ani rozuzlenie. U množstva postáv mi unikal ich význam a niekedy tiež spôsob, akým sa presunuli z miesta na miesto. Napríklad jedna z postáv sa na úteku beznádejne stráca vzadu a zrazu hop! – o stránku ďalej je už naspäť so zvyškom skupinky, čo nikomu nepripadá divné.


cetriolo
23.10.2018 5 z 5

Nejdelší povídka v knížce, ale to ji nic neupírá na napínavosti a čtivosti. Ačkoliv mě během čtení napadlo pár možností jak by to mohlo skončit, tak ani v jednom případě jsem se netrefil :)

cori
10.06.2015 4 z 5

Akční povídka z vězeňského prostředí na nehostinné planetě, sympatický hrdina. Jedna z nejlepších povídek sborníku.