Slavná Nemesis

Povídka od: Ladislav Klíma
Z knihy: Vteřiny věčnosti, Slavná Nemesis, Podivné příběhy


Sider tráví nějaký čas v městečku Cortona. Již se jej chystá opustit, když potká dvě ženy. Pohled na Ni ho zasáhne jako rána palicí. O té ženě se mu zdálo. Osudově ho přitahuje. Vypátrá, že starší z obou žen se zapsala v hotelu jako paní Errata S.
Siderovi přijde telegram, že se musí neprodleně vrátit, jinak přijde o své jmění. V den odjezdu zahlédne dvě ženy stoupající na vrchol Jelení hlavy. Bez rozmyšlení se vydá za nimi - nepochybuje, že je to Errata a Ona. Pod vrcholem kolem něj proběhne zjevně na smrt vyděšená Errata, Sider však dále stoupá za Ní. Dovede ho až k propasti, přes kterou se Sider neodváží skočit a plný opovržení k sobě samému se vrací do údolí. Errata Cortonu opustila a Sider rovněž odjede.
Svým otálením přišel Sider téměř o všechno jmění. Mnoho let pracoval, pak zkusil štěstí ve hře a vydělal si více, než měl kdy dříve. Dvakrát se mu stane, že vidí Ji, vzápětí se mu ale ztratí. Až pak Ji znovu zahlédne ve městě, kde žije, jak mluví se strážníkem. Od něj pak zjistí, že se ptala na Skalní ulici. Sider ulici tři dny prohledává, až mu zbude pouze jediný domek, kde ještě nebyl. Odloží návštěvu na další den. V noci se mu zdá, že do domku vstupuje a v něm leží rozlámaná a zkrvavená Ona.
V domku najde stařenu, jež mu prozradí Její jméno - Orea. Rovněž mu předá Její fotografii se vzkazem, že se sejdou v červnu na Jelení hlavě.
Vydá se do Cortony, kde se od místního doktora dozví, že Errata je v blázinci. Rovněž najde domek zcela stejný jako ten ve Skalní ulici. Tam objeví starou ženu Barboru a její 137letou matku, ve které pozná stařenu ze Skalní ulice. Ta ho nařkne, že zabil její dceru a pak se zhroutí. Barbora začne ječet, že jí zabil matku a Sider uteče.
Ze strachu uprchne za hranice a rozhodne se navštívit Erratu. Podplatí dozorce a dlouho s ní mluví. Errata ho oslovuje miláčku, líbá ho a vykládá mu o Orei. I Errata se s Ní poprvé setkala v Cortoně. Milovala Ji a hrozně se Jí bála. Orea byla duchem Jelení hlavy. Neskutečná, přitažlivá, děsivá. Do cely vpadne psychiatr a Sider ho omráčí. Slíbí Erratě, že se pro ni vrátí, a opět zmizí.
Ve vlaku si přečte, že ho stíhají pro vraždu staré Barbory a napadení psychiatra. Ukryje se tedy ve městě, kde bydlí. Znovu zajde do Skalní ulice. V domku, kde byla stařena, však je ševcovská dílna. Paní domu mu vypráví, že v domku straší. Stařenu prý tam vídá.
Sider se myšlenek na Oreu děsí, ale nemůže se jich zbavit. Cestuje po světě, ale nedokáže před Její přitažlivostí uprchnout. Nakonec se vrátí do Cortony. Tam jej vyhledá nepříčetná Errata, které nesplnil slib. Před jeho očima volá Oreu i jeho a pak si vrazí dýku do srdce. Sider ji poskládá do kufru a svrhne na ni část skály. Tak ji pohřbí.
Na dům staré Barbory spadne skála a spadne i jeho dvojník ve Skalní ulici. Ševcová vypoví, že viděla na půdě tři mladé lidi. Dvě ženy a jednoho muže ve starobylém oblečení, jak společně pijí ze sklenic plných krve. Pak se ale vyděsí, protože se Sider podobá onomu mužskému přeludu.
Sider se v noci do Skalní ulice vrátí a ve zbořeništi spatří Ji. Přilehne k Ní a Ona mu dá odvahu vrátit se do Cortony. Ráno vedle Sidera v sutinách leží opilá nevěstka. On však toho nedbá a jede, kam musí.
V Cortoně opět mluví s lékařem. Erratu našli utopenou v rybníku za blázincem. Sider byl zproštěn viny v případu vraždy staré Barbory - k činu se přiznala její dcera.
Sider opět spatří postavy dvou žen, které jdou na vrchol Jelení hlavy, a následuje je. Dojde až k propasti, tam dlouho váhá, ale nakonec do ní vkročí. Roztříští se o dno. Po nějaké době se probere k vědomí a spatří dvě lidské kostry. Vrátí se mu jeho Já, jeho vědomí a on si vzpomene.
Jako mladý, velmožný pán se zamiloval do mladé Orey. Ona si ho zamilovala nade vše. Odešla kvůli němu z domu a následovala ho i v době, kdy už jeho láska vyprchala a byl k ní soustavně jen krutý. Ubytovali se v Cortoně u Barbory - bývalé kojné Orey. Tam se potkal s Erratou - sestrou Orey. Aby ji získal, pokusil se Oreu zabít a svrhl na domek skálu. Orea, zle pochroumaná, přežila. Vyvedl ji tedy i s Erratou na Jelení hlavu a nakázal jí, aby za ním skočila přes propast. Pro svůj stav to nedokázala a zřítila se dolů. V tom Sider poznal, že ji stále miluje. Errata, zhrozena jeho činem, ho svrhla do propasti za sestrou.
Druhý umírající Sider náhle pocítí, jak se s Oreou a Erratou slévají ve slavnou Trojjedinost.

* Nemesis = bohyně odplaty

Komentáře (0)

Přidat komentář