Růže pro kazatele

Povídka od: Roger Zelazny
Z knihy: Experiment člověk, Síň slávy: Nejlepší SF povídky 1947–1964, Amber - Chodba zrcadel


Příběh pozemského básníka, kterému je jako jedinému dovoleno zkoumat historické a náboženské dokumenty Marťanů.

Originální název:

A Rose for Ecclesiastes


Rok vydání originálu: 1963

Komentáře (3)

Přidat komentář

knihyKeMne
21.10.2020 4 z 5

Trochu jsem se při čtení ztrácela, snad proto, že vypravěč jakožto básník se často vyjadřoval básnickým jazykem, nebo snad byla marťanská historie/víra tolik odlišná. Autorovi se povedlo povídku protkat i emocemi, něco to v sobě mělo.

yerry
13.08.2016 5 z 5

Poviedka pravdepodobne nie úplne doceňovaná skalnými fanúšikmi science fiction a myslím že neprávom. Má to hĺbku, spád aj prekvapivé zakončenie, treba len pozornejšie čítať. Akcie je samozrejme pomenej ale to v tejto poviedke absolútne nevadí, keďže tu zohrajú svoju úlohu aj city. Pripomenulo mi to neskôr napísanú sériu z vesmíru cudzincov: Atevi od C. J. Cherryh. Jej Bren Cameron akoby z oka vypadol hlavnému hrdinovi tejto poviedky.

Výborné a krásne čítanie.


Terva
10.02.2016 2 z 5

Tak a mám to. Jako každý fanda série o Amberu jsem si zakoupil knihu Amber - Chodba zrcadel v domnění, že všechny povídky budou mít co do činění z, právě zmíněným, Amberem. Nemaj. Prvních sedm povídek áno, a další už je jen náplava. Bohužel, hned první, jakási marťanská story je celkem podprůměrná povídka. Není akční, není zaláskovaná, jen se prostě jen tak vlní v hudbě. Ani nemá pořádnou pointu, která by zaujala.