Pruhovaná truhlice

Povídka od: Arthur Conan Doyle
Z knihy: Kapitán Polární hvězdy, Strašidla, duchové & spol., Z kolébky modrých vln, Dobrodružství na moři i na souši


Doyle je znám jako autor nesmrtelného detektiva Sherlocka Holmese. Je však také tvůrcem několika tuctů fantastických povídek, v nichž s nebývalou bravurou dokázal – podobně jako W. Collins – racionálně vysvětíit často spletité, zdánlivě nadpřirozené jevy. Byl skvělým vypravěčem a uměl využít celého arzenálu strašidelných motivů, jako je tomu v Pruhované truhlici, počínaje opuštěnou lodí na moři a konče chamtivým námořníkem.

Doylea lze také považovat za jednoho z nejvétších znalců strašidel, neboť se v druhé polovině života zcela vážně zabýval spiritismem a fotografiemi duchů, vil a elfů. Napsal seriózně míněné pojednání Nové zjeveni: Co jest Spiritualismus a podrobné Dějiny spiritismu. V románu Země mlhy, který je jakousi beletrizovanou historií okultních nauk, se jeho jinak skeptický a nedůvěřivý profesor a zapálený přírodovědec Challenger (známý z románu Ztracený svět) nechá přesvědčit o oprávněnosti spiritismu.

Motiv UZAMČENÉ TRUHLICE byl populární po celé 19. století a existuje v mnoha variantách. Jednu z nejslavnčjších vytvořil Richard Marsh v povídce Tajemství vlašské skříňky. ta zabíjí svým klíčkem, který při otočeni vystřeluje jehlu s jedem.

Originální název:

That Little Square Box


Rok vydání originálu: 1881

Komentáře (1)

Přidat komentář

AnnaAlžběta
19.08.2012 5 z 5

Velice dobře promyšlený příběh. Vraždící truhlice....brrrr!