Přízrak z Beckside

Povídka od: Alice Rea
Z knihy: Královny hrůzy


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

The Beckside Boggle


Rok vydání originálu: 1886

Komentáře (2)

Přidat komentář

Kozel
16.10.2023 4 z 5

Brutální povídka. Ve smyslu brutální. Duch je jen návdavek a je spíš připomínkou hlavního děje. Asi tak, jako když se historická událost stane legendou. Čímž netvrdím, že tato konkrétní povídka má reálný podklad. Spíš, že svou formou odkazuje na to, jak vzniká folklór. Zvlášť v oblasti Lake District. Ostatně pohraniční oblasti, většinou vystrčené na okraj "civilizace" země jsou místa nehostinná, drsná a nebezpečná.

A přesně taková je povídka od Alice Rea. Nádherně vyobrazený prostor severozápadní Anglie se svým životem i přitažlivou nehostinností. A příběh samotný, ten těžko posuzovat. Tedy z morálního hlediska. Vždy divoké oblasti, v nichž se potulují nejpochybnější existence. Co pak má dělat chudák žena, jejíž muž je přes noc mimo domov? V tom, myslím, vězí jedna z kvalit této povídky. Že soudit pohnutky a činy hlavní hrdinky je pro čtenáře značně náročné dilema. Kromě tohoto závěru tu je pak ono prostředí, které autorka vykreslila naprosto fantasticky.

Ivan Kučera
24.08.2022 3 z 5

Nebolo to zlé, ale vadili mi logické nezrovnalosti: odkiaľ sa ľudia dozvedeli o tom, čo sa v dome stalo? Od manželov určite nie a od zabitého zlodeja logicky tiež nie. A prečo ten tak nezmyselne predlžoval čas, prečo uprednostnil spánok (!) pred tým, aby rovno urobil čo chcel a riskoval príchod manžela alebo iný nepriaznivý vývoj situácie vo svoj prospech? To, ako sa pani domu s mužom porátala, je pekne brutálne aj na dnešnú dobu (ale narýchlo a opísané, ale na tú dobu to musel byť šok).