Příběh tvého života

Povídka od: Ted Chiang
Z knihy: Příběhy vašeho života


Co se stane, až nás navštíví mimozemšťané, kteří si pamatují budoucnost?

Originální název:

Story of Your Life


Rok vydání originálu: 1998

Komentáře (6)

Přidat komentář

withoutchild
06.05.2021 5 z 5

V podstatě kvůli této povídce jsem si celou tu knihu koupil. Filmové zpracování je skvělé, tak jsem doufal, že předloha bude lepší. A ono tomu tak i je. Parádní příběh zvládnutý celkem na nějakých 70 stranách nedává prostor pro zbytečné odbočky.

jaroiva
20.03.2020 5 z 5

Povídka mě absolutně dostala. Zpočátku se zdá, že o nic moc nejde... pak dá práci chytat vysvětlování jazyka... a nakonec mě to úplně vykolejilo.


het2
08.10.2019 4 z 5

Bezpochyby úžasná povídka. Bohužel/bohudík jsem jako první viděl Villeneuveův film Arrival a ten je ještě o fous lepší. Má úžasnou vizualizaci a hudbu a i změny v ději jsou ku prospěchu (přidání dramatické linky s vojáky, osud dcerky atd.). Na druhou stranu Ted Chiang to vymyslel a napsal skvěle. Těžko se mi to hodnotí... 4*

Flipper
22.02.2017 4 z 5

"Když víš dopředu, jak to v pohádce je, proč potřebuješ , abych ti to četla?"
"Protože to chci slyšet."
Ak chcete vedieť, ako sa dá s jemnej poviedky kombinujúcej jazyk, čas a neznámo urobiť medzištátny "thriller" nespolupráce prečítajte si toto a porovnajte s ARRIVAL. Určite veľký a ťažký oriešok na sfilmovanie, ale film Vám aj tak bude pripadať akýsi propagandistický (možno preto Čína či Rusko v poviedke vôbec nie sú spomenuté). Chiangová gradácia deja ako aj v iných poviedkach zaujme od začiatku kde cítiť erudíciu nejednej spoločenskej či prírodnej vedy.

mendule
25.01.2017 5 z 5

Dle této povídky byl natočen film Příchozí, který jde teď v kině. Nejdřív jsem viděla film, po kterém jsem šla z kina a nemohla jsem ani mluvit. Úžasný. Ale ta povídka je ještě lepší. Krásně napsané a mateřské city jsou tam vykresleny tak, že neuvěříte, že to nepsala žena, která má děti. Krásné příklady pro představu některých pro nás nepředstavitelných věcí, nepostrádá ani vtip.

Necron
23.12.2016 4 z 5

„Mám dojem,“ řekl, „že nám právě předvedli dálkově řízenou transmutaci hmoty.“