Pramen naší svobody

Povídka od: Tomáš Bandžuch
Z knihy: Žoldnéři fantasie: Lovci monster


Alevir Torge, poslanec a mág, píše paměti a vzpomíná na počátky a průběh války se Saverskem. Přichází k němu mladý novinář s důkazy, že celá válka byla zmanipulovaná a vůbec v ní nešlo o svobodu, ale o nerostné suroviny.

Rok vydání originálu: 2016

Komentáře (2)

Přidat komentář

Skallarix
08.07.2018 3 z 5

Takové filozofické pohnutky o tom, co je vlastně "správné" a zda-li se to slučuje i s pojmem "morální". Dilemata ohledně válečných konfliktů vtisknuté do fantasy světa, kde se používá střelný prach a síla páry. Možná hluboká myšlenka, co se týká tématu, ale, dle mého, dosti slabě zpracovaná. Autor se své dílo snažil zabalit do oné pozlátky filozofie a dát ji jistou hloubku, předpokládám. Za sebe ale však mohu říci, že na mě působila stále dosti povrchně. Není to nedostatkem prostoru, že by se autor nemohl dosti vyjádřit a rozepsat své myšlenky, což bývá někdy problém u Žoldnéřů - Tomáš Bandžuch ho měl zde dost, neboť se jednalo o hostující povídku. Povídka byla dosti dlouhá, méně čtivá a rozvláčná. Přehršle až zbytečných textů "deníkové formy" (různé dokumenty, citace z knih, novinové články...) nás měly vtáhnout do děje, já měl ale naprosto opačný dojem.

Dlouho jsem váhal, zda-li ohodnotím povídku dvěma hvězdami, či třemi. Nakonec jsem dal tři (jak můžete samozřejmě vidět), ačkoliv zpětně bych dal možná méně.

cori
17.09.2017 4 z 5

Politický "thriller" odkrývá pozadí a průběh války, v níž byla zničen národ s odlišnou kulturou a zvyky, považovanými vládnoucím národem za barbarské.