Pozdní návraty

Povídka od: Joe Hill (pseudonym)
Z knihy: Na plný plyn


Dojemný příběh o tak trochu jiné pojízdné knihovně. Pro mrtvé...

Originální název:

Late Returns


Rok vydání originálu: 2019

Komentáře (5)

Přidat komentář

Ivan Kučera
03.12.2021 3 z 5

Tu ma fakt mrzí, že nemôžem dať 4*. Námet je skvelý a tak nejak z princípu dojemný. Pri čítaní tejto poviedky som si naplno uvedomil, aký pútavý rozprávač Joe Hill je a som veľmi rád, že sa venuje písaniu. Bohužiaľ, po svojom otcovi okrem jasných politických názorov a talentu na písanie zdedil aj jednu menej lichotivú vlastnosť: rád občas niektorý fantastický námet utopí v zbytočných ambíciách a v prehnanom množstve slov. Ktovie: možnože to, čo by na pár stranách bola jazda za 5*, sa práve pre more textu napokon stane iba veľmi ľahkým nadpriemerom. Zápletka super, ale dlho trvalo, kým som sa naladil na jej vlnovú dĺžku. A keď sa mi to konečne podarilo a začal som sa tešiť na ďalšie čítanie, Joe opäť spomalil a zase to prestalo byť ono.

knihyKeMne
31.10.2021 4 z 5

Zajímavá myšlenka, jen to zprvu vypadalo, že si s ní autor jen tak pohrává a rozvíjí, než se tam objevil nějaký nosný příběh. Na mě moc rozvláčné, ale určitou atmosféru to má, to zas jo.


Terva
01.01.2021 5 z 5

Požádalo ho,
aby jí pomohl se sebevraždou,
a on se jí přiznal,
že už je pár let připravený
se „taky na to vysrat“.

Velmi smutný začátek této povídky pak vyvažuje příjemně zajímavé prostředí knihobusu a jeho toulky „minulostí“. Z povídky kouká velký potenciál a myslím si, že obsahem, nebo spíš myšlenkou, je tohle geniálně mrazivé. Ano, vše už tady bylo, ale Mistr Hill tomu dodal nové napětí, nové cesty a zajímavou pointu. Z této povídky jsem také vybral nejvíc citátů, což svědčí o tom, že u toho dost přemýšlel a na povídce si dal záležet.

Malá ochutnávka:
Chce zemřít dřív, než zapomene na všechny, díky nimž ráda žije.
Požádalo ho, aby jí pomohl se sebevraždou, a on se jí přiznal, že už je pár let připravený se „taky na to vysrat“.

Citát: Kdyby nebyla padesát let po smrti, klidně bych se do ní mohl zamilovat.

het2
19.11.2020 5 z 5

Tohle je neskutečně nádherný. Pohlazení pro nás všechny, co milujeme knihy a dobré příběhy. Chytlo mne to u srdce a je mi jasné, že tohle budu číst znovu a znovu.

Lenka.Vílka
05.10.2020 5 z 5

Krásná, dojemná a krásně dojemná povídka, která mi dala zabrat. Ta vrstva ohledně vrácení knih byla úžasná, stejně jako ta pod ní o našich životech...
Takže bacha na zašlápnutí motýla...

Ale ta poslední věta je stejně nejlepší...dost na zamyšlení :)