Pověst o Florovi, Agrippovi a Menachemovi, synu Jehudově / Povesť o Florovi, Agrippovi a Menahemovi, synovi Jehudovom

Povídka od: Vladimir Galaktionovič Korolenko
Z knihy: Lidé a sníh, Makarov sen a iné poviedky


Povídka zasazená do starého Říma. Násilničtí Římané vraždí a rabují na cizích územích a různé postavy z napadené Judeje se nemůžou shodnout, co je lepší. Obchodníci a kněží hlásají pokoru a neútočení, protože nechtějí přijít o své majetky a postavení, zatímco Menachem jednoznačně vyzývá k boji za svobodu.

Originální název:

Сказание о Флоре, Агриппе и Менахеме, сыне Иегуды (Skazanije o Flore, Agrippě i Menacheme, syně Jegudy)


Rok vydání originálu: 1886

Komentáře (1)

Přidat komentář

meluzena
13.09.2022 4 z 5

Povídka zasazená do starého Říma. Násilničtí Římané vraždí a rabují na cizích územích a různé postavy z napadené Judeje se nemůžou shodnout, co je lepší. Obchodníci a kněží hlásají pokoru a neútočení, protože nechtějí přijít o své majetky a postavení, zatímco Menachem jednoznačně vyzývá k bojí za svobodu.

Styl asi měl připomínat jazyk bible, takže se to špatně čte. Nicméně disputace Menachema se zastánci pokoření se, jakož i argumenty obou stran, jsou rozhodně zajímavé a člověk si nemůže nevybavit nejrůznější dějinné události, kde se jedinec musel rozhodnout, jaký postoj sám zaujme. Jestli dobrovolně sehne hlavu, nebo se vrhne do boje a raději hrdinně zemře, nebo půjde cestou kolaborace a zradí sebe i svůj lid.
---
"Oheň se nehasí ohněm a voda nezalévá vodou. To je pravda. Avšak kámen se drtí kamenem, ocel se odráží ocelí a síla silou."