Poslední z nevinných

Povídka od: Ed Brubaker
Z knihy: Poslední z nevinných


Posedlost, sex, peníze a nostalgie po minulosti, to vše se srazí v Posledním z nevinných. Riley Richards to měl všechno... nejžhavější holku ze školy a vstupenku k jeho velkému okamžiku. Tak proč neí šťastný? Proč nemůže zapomenout na život, který po sobě zanechal v malém městešku Brookview?

Originální název:

The Last of the Innocent


Rok vydání originálu: 2011

Komentáře (3)

Přidat komentář

FirstDaw8ID
07.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Brutální tečka na závěr. Respektive nic tak malého jako tečka, ale neskutečně velký a mrazivý bod celé knihy. Rozhodně se hodně odlišuje od všech předchozích příběhů v sérii, ať už provedením (barevně výrazné flashbacky do bezstarostného dětství) tak zobrazení násilí a zákeřnosti úplně jiným způsobem, než jsme zde doposud viděli. Riley je hlavní postavou příběhu, u níž sice chápeme motivace, sledujeme to, jak dokáže získat to, co si umanul, ale jakým nevybíravým a chladným přístupem to dokáže, to se čte a představuje nelehko. Nejprve jsem se ale musel pousmát, když jsem slyšel zaznít plán: "Musím zabít svou ženu." Ale když začal Riley svůj plán rozplétat a když se následně se zmocnil složky případu sériového vraha, věděl jsem, kam to míří a že to začne být hodně zvrácené. Tenhle příběh ve mně ještě nějakou dobu zůstane.

Ivan Kučera
31.01.2022 4 z 5

Vskutku mrazivá záležitosť. Criminal obsahuje plno záporných postáv, ale tento nenápadný chlapík je možno najpríšernejším z nich. Za dokonalou, usmievavou a zdanlivo bezstarostnou fazónou ukrýva vysiľujúce zlo, ktoré ako upír vyciciava každého v okolí. Aby dosiahol čo chcel, neváha pri tom ničiť nevinné životy. Nie, že by takých vo svete Eda Brubakera a Seana Phillipsa bolo veľa. Ale niečo by sa našlo. A to niečo sa našlo aj v komikse Poslední z nevinných. A bolo to obludne zadupané do zeme. Pragmaticky, chladnokrvne naplánovaná vražda. Ako to len dopadne? Čo v tomto prípade vôbec môžeme považovať za happyend?


Terva
09.12.2021 3 z 5

Udělal jsem všechno podle plánu.
Ale ještě z toho nejsem venku.
Ještě nejsem volný.
Ale už jsem blízko.
Tak zkurveně blízko.

Ed Brubaker o do tohoto posledního příběhu promítnul trochu z reálu. Hlavnímu hrdinovi zde táta umírá na rakovinu. Takže zase se tu naskýtá otázka, zda, kdyby nebyl Ed Brubaker v tomto tlaku, v tomto strachu – dokázal by to napsat líp?

Malá ochutnávka:
Říká se sice, že peníze vaše problémy nevyřeší, ale moje zkušenost je taková, že to jsou kecy. Navíc je tu určitá stránka mého života, o které nikdo z rodiny ani přátel netuší. A bohatství to řeší. Pomáhá ji udržet v tajnosti. Protože co by to bylo za život bez tajností?

A nejhorší na této povídce jsou ty vstupy do minulosti. Tak jednoduchou kresbu už jsem dlouho neviděl a navíc v noirovém příběhu, To jako fakt? Navíc byla obsahově tato poslední povídka ve svazku, tou nejhorší. Moc společenského mluvení, moc návratů do minulosti (kresbou nepovedených) a skoro žádná akce, krev ani napětí.

Citát: Život je pěknej hajzl.