Popel, nebo prach

Povídka od: Jan Žlebek
Z knihy: Legendy: Prokleté knihovny


Lišák je bibliomant a člen Řádu pastýřů knih, který sídlí v Knihovně a shromažďuje zde veškeré knihy, které přečkaly apokalypsu. Pracuje v oddělení zvaném Department nenapsaných knih, jehož úkolem je vydávat se do Jam,kde se z jiných dimemzí zhmotňují dosud nenapsané a hlavně nebezpečné knihy. Nyní se očekává porod nejnebezpečnější knihy zvané Technonomicon - bible technomantů. Lišák musí se svým týmem získat knihu jako první a přinést ji do bezpečí Knihovny.

Rok vydání originálu: 2013

Komentáře (2)

Přidat komentář

Tsabo
02.02.2014 5 z 5

Nová nejlepší povídka sbírky...opravdový klenot...výborně zpracovaný postapokalyptický svět, ve kterém se to točí kolem knížek...a ne jen tak ledajakých. Nechybí až horrorové napětí, vtip, ani romantika ve snesitelné míře:o) Určitě nedoporučuji přeskakovat:oD

cori
26.12.2013 5 z 5

Necelých 120 stran velmi napínavého akčního příběhu z drsného postapokalyptického světa, v němž se odehrávají i jiné Žlebkovy povídky, jsem četla téměř jedním dechem. Hlavní hrdina se snaží splnit zadaný úkol, i když má pochyby o smysluplnosti instituce, jejímž je členem. Setkává se se svou bývalou láskou, která stojí na druhé straně barikády, a musí bojovat proti stvůrám vyvolaným technomanty, kteří si z lidí dělají loutky. Bavily mě vtipné a sarkastické průpovídky a komentáře Lišáka i jeho dialogy s Vlašťovkou. Zaujala mě i kartografie popisovaného světa Industrie - Jámy, Sídliště, Území opuštěných továren,Odpadkové hory, Smetiště, Šípková země, Země nikoho. Nechybí ani odkazy na dílo Jaroslava Foglara. Pro mě jedna z nejlepších povídek sborníku.