Pokladnička / Prasátko na peníze

Pohádka od: Hans Christian Andersen
Z knihy: Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek), Pohádky a povídky 2, Pohádky (27 pohádek), Andersenovy pohádky - světové vydání 1, Pohádky (17 pohádek)


O tom jak si hračky v dětském pokoji hrály na lidi.

Plná pokladnička se neúčastní zábavy ostatních hraček. Posléze spadne, rozbije se na kusy a peníze se z ní vysypou. Je nahrazena novou pokladničkou.

Originální název:

Pengegrisen


Rok vydání originálu: 1854

Komentáře (5)

Přidat komentář

JulianaH.
04.04.2022 3 z 5

Nevidím mnoho kladů na téhle pohádce, snad až příliš jednoduché a předvídatelné (jak by to asi mohlo dopadnout s nadutou hliněnou pokladničkou?). Proto ji využiji alespoň jako záminku ke konstatování, jak obdivuji autorovu schopnost vcítit se do věcí-neživých předmětů (ale také třeba rostlin):

Pokladnička je pyšná na to, že je movitá, neboť považuje úspory do ní vložené za svůj majetek; tančící kleště (v jiné pohádce) zvedají nohy „tak vysoko, až je to neslušné“; proutěný koš je nacionalista a revolucionář, poněvadž na trhu slýchá politické řeči; bolest kůry u stromu je jako bolest hlavy u člověka atd. Trochu mi to připomíná poesii Jiřího Wolkera a Konstantina Biebla, která je také typická vciťováním do předmětů a jejich oživováním.

MilanCFC
06.12.2020 3 z 5

Ano, Toy Story mě také několikrát napadlo. Nejvíce mě dostal ale samotný poslední řádek - "Byl to přece začátek – a tím skončíme." To je výborné.


Jass
28.11.2020 2 z 5

Možná je to tím, že už jsem se blížila ke konci knihy, ale tohle mě celkem dost nudilo. Nicméně jistě vhodná pohádka pro milovníky Toy Story/Příběh hraček.

Hani77
29.01.2020 2 z 5

Mám pocit, že při některých pohádkách autorovi docházel dech. Ano, poučení v ní je, ale patří k pohádkám, které mě moc nezaujaly.

nicolettkaa
28.03.2018 3 z 5

Pýcha předchází pád.