Píseň bílé tmy

Povídka od: Ludmila Müllerová
Z knihy: Žoldnéři fantasie: Lovci monster


Jackob Gryphon, druhý důstojník Prince Maximiliana, se v červnu 1833 vydává na záchrannou expedici do Arktidy, kde má pátrat po zmizelé výpravě, jejímž členem byl i jeho otec.

Rok vydání originálu: 2016

Komentáře (2)

Přidat komentář

Skallarix
09.06.2018 5 z 5

Když jsem pod názvem povídky viděl autorčino jméno, trochu jsem se obával, že opět zabodovala v Žoldnéřích s nějakou verzí lidových pohádek, či s pohádkou vlastní, kterých jsem už více než přesycen. Ludmila Müllerová se sice zapsala u čtenářů především jakožto "pohádkářka", zde však ale ukázala, že se umí pohybovat i ve zcela jiné oblasti literatury - a to jako ryba (či tuleň?) ve vodě. Že umí napsat i velice čtivou povídku, která jako by dopadla z dob minulých, z 19. století, ve kterém se odehrává. Dobrodružné, autentické s lehce mysteriózními prvky, žádné přehnané "epic-fantasy" výlevy, ale promyšlený, propracovaný příběh opírající se jistým způsobem o kulturu a mytologii Inuitů. Skvělá práce.

cori
04.09.2017 3 z 5

Povídka z ledových arktických plání přináší střet dvou civilizací, kdy se anglický gentleman musí naučit žít mezi Eskymáky. Autorka se inspirovala inuitskými legendami.
Líbilo se mi vykreslení prostředí. Zápletka s přízrakem byla poněkud slabší.