Pekelný vlak

Povídka od: Mike Mignola
Z knihy: Kostnice


Kresba: Ben Stenbeck
Barvy: Dave Stewart

Pekelný vlak ze série Baltimore nás zavede do Maďarska, respektive do Budapešti. Lord Henry Baltimore se zde chce nadobro vypořádat s inkvizitorem André Duvičem.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Terva
04.05.2022 5 z 5

„Takže je to pravda?“
„Opravdu je
Budapešť
posledním útočištěm
před nákazou?“

Tak tedy 19. října 1917 lord Baltimore a jeho noha spočinou před zdí, která chrání Budapešť před nákazou. A „Ne jen tak lecjaká dřevěná námořnická hnáta. Je opatřena kloubem a vyřezána z toho nejkvalitnějšího dřeva. Navíc pobita hřeby, vždy za jednoho zabitého upíra“.

Malá ochutnávka:
Smrt se mi vyhýbá. Stvořitel svírá nit mého osudu pevně jako vodící nitě Marionety. Nenechá mě padnout před koncem posledního dějství. Nepustí mě, dokud nebude prolita poslední krůpěj krve.
Parchant.

V druhé kapitole tohoto příběhu, použije inkvizitor Duvič slova proroka Daniela. Je to z Bible Kralické o „Přečišťování“. Nelenil jsem a protože mám Bibli z roku 1929, která je překladem Bible Kralické z roku 1613, toto proroctví jsem si našel. Jedná se o Daniel 12:10 (což také paní překladatelka Niklíčková vložila pod čáru na stránce, kde je proroctví použito) Zajímavostí však je, že u slova „přečišťování“ je hvězdička a těsně pod tímto odstavcem je odkaz na Daniel 11:35*A pokud tu prorok Daniel mluví o upírech, máme se na co těšit.

Citát: Jestli mě chcete zadržet, budete mě muset nejdřív zabít.

Dojmy z obou příběhů si můžete přečíst v hlavním komentáři k celému svazku s názvem Kostnice. Ale scénář i kresba jsou ďábelsky boží. Ke čtení jsem poslouchal skupinu Evoken. Je to smrtící doom metal. Konkrétně jsem poslouchal studiovku z roku 2012 s názvem Atra Mors.

* Z těch pak, kteříš jiné vyučují, padati budou, aby prubováni a čištěni a bíleni byli až do času jistého; neboť to ještě potrvá až do času uloženého.
Daniel 11:35

Citát: Možná jsem prokletý, ale ještě stále jsem člověkem.