Pavučina (hra)

Povídka od: Agatha Christie
Z knihy: Detektivní hry (Past na myši, Pavučina, Svědkyně obžaloby)


Scénář ke hře Královny zločinu z roku 1953.

Krátce po Pasti na myši a Svědkyni obžaloby byla v londýnské divadelní čtvrti West End uvedena další hra Agathy Christie: Pavučina. Na rozdíl od předchozích dvou kusů jde o příběh napsaný přímo pro divadla. Christie navíc hlavní roli psála na míru herečce Margaret Lockwood, která se objevila i v britské televizní adaptaci, uvedené rok po divadelní premiéře.

Sama herečka si přála, aby pro ni Christie jednou napsala roli. „Já jsem se jí zeptala, jakého rázu by ta hra měla být,“ píše Christie ve Vlastním životopise. „Okamžitě odpověděla, že nechce pořád hrát zlé a sugestivní postavy, že v nedávné době natočila celou řadu filmů a ve všech hrála ‚mrchu‘. Toužila si zahrát v komedii. Zajisté oprávněně, neboť měla obrovský komediální talent a právě tak i předpoklady pro velké role. Je velmi dobrá herečka a dovede si svůj projev dokonale načasovat, aby dala každé promluvě tu pravou váhu.“

Výsledkem je detektivka nesená v komediálním duchu, v níž jako hlavní postava vystupuje Clarissa, stvořená na hereččino přání. Christie si prý psaní této postavy „náramně užívala“.
(anotace Společnost Agathy Christie)

Originální název:

Spider's Web


Rok vydání originálu: 1954

Komentáře (1)

Přidat komentář

veruptackova
15.08.2023

Pavučina je součástí sbírky Detektivní hry. Já se však poslední dobou k dílu Agathy Christie vracím formou poslechu a srpnu vyšla novinka - audiokniha Pavučina.

Pavučina vám nabízí necelou hodinu a půl skvělého poslechu, při kterém budete tápat, kdo je pachatel a užívat si dobovou atmosféru.
Ideální je pro ty z vás, kteří se v příbězích Královny zločinu trochu ztrácíte v postavách. Skvělý interpreti vám totiž nejen pomohou v orientaci v příběhu, ale ještě dodají potřebné emoce. Audiokniha doporučuji i těm z vás, kteří jste Pavučinu v minulosti už četli a chcete si ji připomenout. A jestli máte příběhy z pera Královny zločinu rádi a nevíte, co poslouchat dál, rozhodně doporučuji už zmiňovanou Svědkyni obžaloby a Černou kávu, které v mém žebříčku zatím vedou. :-)