Past na myši (hra)

Povídka od: Agatha Christie
Z knihy: Detektivní hry (Deset malých černoušků, Past na myši, Neočekávaný host), Past na myši, Detektivní hry (Past na myši, Pavučina, Svědkyně obžaloby)


Scénář nejúspěšnější hry Agathy Christie.

Hra svoji historii započala v roce 1947, když byla již velice známá a oblíbená autorka požádána britskou BBC o napsání rozhlasové hry u příležitosti osmdesátých narozenin královny Alžběty. Po odvysílání Tří slepých myšek, jak se hra jmenovala, se Agatha rozhodla vytvořit z ní nejprve stejnojmennou povídku a pak také divadelní hru. Povídka vyšla knižně pouze v USA, ale nebyla zařazena do žádného britského souboru (v Británii vyšla jen časopisecky). Cílem totiž bylo, aby diváci při divadelním představení nebyli ochuzeni o překvapení. (Česky je dostupná i povídková verze, vydaná v antologii Patnáct pátračů a nově též v souboru Tři slepé myšky.)

Ve svém Vlastním životopise Agatha Christie vzpomíná, že v době premiéry vůbec nepočítala s tím, že by Past na myši čekal nějaký velký úspěch, předpovídala jí asi tak tříměsíční až půlroční život a producent Peter Saunders ji musel ujišťovat, že vydrží rok. Ovšem ze hry se stal trhák, diváci se na představení přímo hrnuli a pro americké turisty se jeho návštěva stala takřka povinnou součástí jejich prohlídek Londýna, stejně jako například Buckinghamský palác. Hra se v Londýně stále hraje, a to nepřetržitě od 25. listopadu 1952. (anotace Společnost Agathy Christie)

Originální název:

The Mousetrap


Rok vydání originálu: 1952

Komentáře (0)

Přidat komentář