O princezně Jasněnce a ševci, který létal

Povídka od: Jan Drda
Z knihy: České pohádky


Švec Jíra si vyrobí křídla z kůže a naučí se létat. Z věže královského zámku odletí s krásnou princeznou Jasněnkou a jsou spolu šťastni. Jejich štěstí je ale trnem v oku zlé čarodějnici, která Jasněnku unese na svůj hrad.

Komentáře (3)

Přidat komentář

heavy66
16.03.2024 5 z 5

Co víc říct k téhle pohádce? Krásná klasika o lásce, která i ševce vzduchem přenáší!

Kuža007
15.03.2020 5 z 5

A dostáváme se asi k nejlepší Drdově pohádce. V této jediné dokáže zlo, v podání zlých čarodějnic, napáchat opravdové neštěstí a dokonce se pokusí zabít či zničit Jíru. Ale také je tady o něco krutější potrestání čarodějnic. Dostáváme se i k nejlepšímu spojení Drda-Troška, i když se v realitě asi nikdy nesetkali. Zdeněk Troška na motivy této pohádky natočil i svoji nejlepší pohádku, ve které excelovala krásná Jasněnka Michaela Kuklová, bodrý a statečný Jíra Jan Potměšil a zlá čarodějnice Helena Růžičková.


heavy66
03.11.2014 5 z 5

Čtu pohádku svému 9ti letému synovi. Jsem u scény, kdy Jíra vypije nápoj zapomnění a Jasněnku unesou vojáci zpět na královský zámek. Jíra potřebuje přičichnout k mateřídoušce, aby nabyl zpět paměti. Sedí na louce s prázdnou hlavou, v prstech mne květiny, které rostou kolem něho...."Vášo, jak se jmenuje ta kytička, ke které si musí Jíra přičichnout?" - "Nevím", zní synova odpověď. - "No přece, jmenuje se po mamince", napovídám - "Marihuana!", exceluje Vašek.