O malém Ťoku / Malý Ťuk

Pohádka od: Hans Christian Andersen
Z knihy: Pohádky (54 pohádek), H. C. Andersena Povídky a báchorky


Hošík Ťuk se nestihne naučit všechna města na ostrově Seeland a jejich pamětihodnosti, které má umět zítra do hodiny zeměpisu, neboť musí hlídat malou sestřičku a pomoci stařence s putnou vody. Setmí se a v domácnosti není čím rozsvítit. Stařenka se mu však za pomoc odvděčí tím, že ho navštíví ve snu, v němž Ťuk spatří všechna města s jejich zajímavostmi: rodiště básníka Baggesena a město krásných růží Korsör, Sorö dramatika Holberga, jehož obyvatelka předvádí žábu a plachetku má zmoklou tamními dešti, hrad krále Waldemara, průvod panovníků a panovnic směřující do kostela v Roeskilde atd. V závěru je hošíkovi předpovězena krásná budoucnost.

Originální název:

Lille Tuk


Komentáře (1)

Přidat komentář

JulianaH.
05.04.2022 4 z 5

Specificky dánská pohádka založená na dánských reáliích. Totiž na městech ostrova Seeland, jež se má Ťok naučit do hodiny zeměpisu a jež si nakonec osvojí, až když usne na učebnici.
Snad je tak trochu vhledem do autorovy studijní metody, kdy mu látku prostředkovala bohatá fantasie. A možná jde i o ohlas páně Andersenových četných cest a výborné znalosti soudobého kulturního prostředí. Jako mnemotechnická pomůcka dánským školáčkům jistě přišla (přijde?) vhod. :-*
PS. Právě na Seelandu vzniklo Ošklivé láčátko.