Než dozraje smrt

Povídka od: Františka Vrbenská
Z knihy: Písně temných věků (8 povídek), Písně temných věků (7 povídek)


Povídka se odehrává ke sklonku 6. a v 7. století n. l. na území severních Čech, přičemž její časový záběr končí v době konfliktu mezi franckým králem Dagobertem a kupcem Sámem, který spojil slovanské kmeny po smrti avarského chána Bajana. Autorka se však nezaměřuje na vojenské střety mezi soupeřícími kmeny, nýbrž popisuje realitu "obyčejných" lidí, jejich způsob života a mentalitu.

Hlavním dějištěm povídky je slovanské hradiště Děvín situované v lesích nedaleko dnešního Liberce, kterému se nevyhnuli Frankové ani Avaři, a osudy jehož obyvatel byly silně ovlivněny kletbou francké královny.

Rok vydání originálu: 2005

Komentáře (2)

Přidat komentář

pujec
22.04.2022 2 z 5

Na mě příliš překombinované a velmi, velmi zdlouhavé. Povídka na mě působí neuceleně, jako by se autorka nemohla rozhodnout, jestli má hlavní postavu a příběh, nebo jestli skládá mozaiku z jednotlivých příběhů. A konec nějak bez pointy, jako by už to celé vyprávění chtěla mít autorka z krku.

tatjana1737
17.12.2019 3 z 5

Nu, nevím... po přečtení jsem opět rozpačitá. Ne, že by Vrbenská psala špatně. Ne, že bych nevěřila všemu, o čem píše. Ale nějak mi chyběla nějaká jednotící linie příběhu. Zprvu jsem si říkala, že hlavními hrdiny jsou Frankové, abych byla vyvedena z omylu. A i později mi Sestroga a Věcen nepřišli jako ústřední postavy, na to jim bylo věnováno poměrně málo prostoru. Mělo tedy hlavním aktérem být samotné hradiště Děvín a jeho osudy? A ten konec... přišlo mi to neucelené a trochu bez pointy. A postava Olena? Ta mne iritovala asi ze všeho nejvíc :-). Pokud bych měla povídku nějak charakterizovat, nejvýstižnější je samotný úvodní citát:

Je nějaký příběh, na který se zapomnělo? Země je vsála všechny a země je vyvrhne zpět, když se jí zlíbí. Ovčí kosti, střepy krajáče, čepel ohlodanou rzí, až se podobá oštěpku křehké lastury, stříbrnou minci císaře Antonia Pia, kámen, který do růžova vypálil požár...