Němý Bobeš, aneb, Český Tarzan

Povídka od: Zdeněk Svěrák , Ladislav Smoljak , Jára Cimrman
Z knihy: Hry a semináře – úplné vydání


Popis není zatím k dispozici.

Komentáře (1)

Přidat komentář

Terva
09.11.2022 5 z 5

„...neviděl jsem jí na mši dobrých sedmnáct let.
Do města nechodí.
Když přijdete do hájovny,
vždycky je na malinách.
A taková to byla krásná žena.“

Seminář i hra se jmenují: Němý Bobeš aneb Český Tarzan

Seminář je v tomto případě hrou. Nebo hra je seminářem? Nevím. Ale co vím, je, že se seminář s hrou samotnou prolínají od začátku až do konce. Proto tu vznikla taková divná, nepěkná, situace a nedá se zde samostatně hodnotit seminář a vlastně ani hra jako taková. Došlo tu k zajímavému jevu, kdy je potřeba se na věc podívat očima Járy Cimrmana a to tak, že „vše je jedno“. Proto nebudu rozebírat seminář ani hru, a to proto, že to vlastně ani nejde. Rozhodně musím napsat, že takovéto pojedí mě velmi pobavilo a bavilo. Zvláště ty situace, kdy herci odehrají jednu pasáž hranou s odhrnutou oponou a posléze, kdy se opona zatahuje, začíná část „seminářská“, a obráceně, v době kdy se opona roztahuje začíná část „herní“.

Citát: Hoďte na něj deku, nebo ho zabiju.

Jenže musím přistoupit k jednomu kroku. A tím je fakt, že by teď komentář k semináři a komentář ke hře, ..že by prostě oba komentáře byly stejné. A to nechci dopustit. Proto na tomto místě napíšu nejlepší moment v „semináři“ a u komentáře u hry, napíšu nejlepší moment ve hře. A tím snad uspokojím všechny své čtenáře. Zde následuje nejlepší moment v semináři: A tím je rozhovor Ladislava Smoljaka s Bobšem.
SMOLJAK: A teď bych se vás rád zeptal na jednu maličkost. Když se máte objevit poprvé na scéně, vidí diváci nejprve jen parohy, takže vznikne dojem, že na scénu vstoupí jelen. Pak se ale ukáže, že je držíte v ruce. Na to jste přišel sám.
NĚMÝ BOBEŠ: To byl nápad.... To byl váš nápad.
SMOLJAK. Ano. Tak děkuji za rozhovor.

Zde je odkaz na komentář ke hře, kde popisuji nejsilnější scénu při odhrnuté oponě:

https://www.databazeknih.cz/knihy/nemy-bobes-aneb-cesky-tarzan-210812

Citát: Cos to udělal, Pepíku?