Návštěvník

Povídka od: Raymond Douglas Bradbury
Z knihy: Ilustrovaný muž


V povídce je Mars využíván jako "ilozace", kam jsou ze Země deportováni lidé, kteří onemocněli "krevní rzí" - nakažlivou smrtelnou chorobou, aby tam dožili až do své (brzké) smrti.
Jednou k nim přibude Leonard Mark - mladík se zvláštními schopnostmi - dokáže "vyrobit" dokonalou iluzi čehokoli ze své nebo cizí mysli: newyorské ulice, rybník, luxusní zasedací místnost.
A každý z nemocných ho teď chce mít jen pro sebe...

Originální název:

The Visitor


Rok vydání originálu: 1948

Komentáře (1)

Přidat komentář

Osice
29.04.2020 5 z 5

„My life´s my own.“
„I don´t belong to anybody.“

V této povídce je Mars pojatý jako odkladiště smrtelně nemocných lidí (nakažených krevní rzí). Mají na něm dožít. Jejich šedé dny rozvíří příchod jistého Leonarda Marka, dalšího nemocného, který je obdařen pozoruhodnou dovedností. … Bradbury skvěle vystihl, co dokáže udělat s lidmi hamižnost, jak jim zaslepí mozek. „Znásilnit“ člověka, aby se podřídil bezmezně cizí vůli nebo se s ním dohodnout, neztratit respekt sám k sobě ani k tomu druhému? To je to oč tu běží. Výborně napsané.

Odkládání lidí nakažených vysoce nakažlivou chorobou do izolace, aby dožili, mi něco připomíná… Při čtení jsem se neubránila také myšlence na lidskou důstojnost.