Náhoda mstí

Povídka od: Anthony Berkeley
Z knihy: Jedenadvacet detektivů


Známý kuplíř sir William daruje v klubu svému příteli panu Beresfordovi bonbóny, které mu přišly poštou na ochutnávku. Beresford bonbóny dá své ženě jako odměnu za vyhranou sázku. Následné úmrtí vyšetřuje kromě policie také detektiv Roger Sheringham, který musí brzy zkonstatovat, že nebýt osudné náhody, záhada by zůstala navždy nevyřešena.

Anotace v knize:
„Náhoda mstí“ patří ke klasickým detektivním povídkám mimo jiné také proto, že právě v ní autor vynalezl a dokonale uplatnil nový druh zápletky. Protože detektivní zápletka existuje jen ve velmi omezeném počtu typů (a autoři musí proto většinou jen vynalézat nové obměny na stará témata) a protože jen zřídka se podaří objevit typ skutečné nový, je tato povídka pečlivě zaznamenána v každé historiografii či teorii detektivky. Zápletka je nejen nová, ale lze ji také těžko napodobit nebo jí zneužít; poznal by to na první pohled nejen odborník, nýbrž každý, kdo povídku jednou se zájmem přečetl. Originalita námětu byla tak všeobecně uznána, že se autor ihned rozhodl rozpracovat ji ve formě románu („Případ otrávené bonboniéry“, 1929). Anthony Berkeley (vlastním jménem A. B. Cox, 1893, psal rovněž pod pseudonymem Francis Iles) byl zaslouženě jedním z nejúspěšnějších autorů detektivek v třicátých letech. Každá jeho knížka má dobře postavenou zápletku, je dobře napsaná, a žádná nehřeší proti pravidlům klasické detektivky ani dobrého vkusu. Anthony Berkeley se zasloužil o popularizaci a rozvoj dobré detektivky i jinak; zvláště je třeba se zmínit, že právě on byl v roce 1928 iniciátorem založení „Londýnského detektivního klubu“, který sdružoval elitu autorů a odborných zájemců v oblasti klasické detektivky a který svými vysokými požadavky přivedl detektivní autory na myšlenku, že mohou patřit i do literatury, budou-li skutečně spisovateli.

Originální název:

The Avenging Chance


Rok vydání originálu: 1929

Komentáře (3)

Přidat komentář

MM_Master
27.11.2023 5 z 5

Spolupracovník Scotland Yardu pán Roger Sheringham

kapr
14.02.2020 5 z 5

Naprostá klasika na které tak či onak vzniklo již mnoho zločinů, ale i povídek a románů o nich, to vše v různých variacích.


siena
16.01.2020 5 z 5

Ač jsem byla "varována", že rozpracování povídky do románu, ztratila pointa své kouzlo, nejspíš neodolám, abych se sama přesvědčila. Jak se píše v anotaci, resp. v poznámkách překladatelů, opravdu je zápletka jedinečná a "nekopírovatelná"...