Muž, který okradl Maigreta

Povídka od: Georges Simenon
Z knihy: Třikrát Maigret a neochotní svědkové


Maigret cestuje do práce autobusem a stojí na otevřené plošině autobusu, kde může kouřit svou dýmku. Užívá si první pěkný jarní den, když mu neznámý mladík ukradne z kapsy kalhot peněženku včetně dokladů a policejního odznaku. Jelikož si Maigret jako každé jaro koupil nové boty, které ho tlačí, ani se nepokouší pachatele chytit. Druhý den však najde v poště obálku s kompletním obsahem peněženky a následuje zmatený telefon od pachatele, který si dává s Maigretem schůzku. Vychází najevo, že zoufalý mladík je zcela bez peněz a našel ve svém bytě zavražděnou manželku. Komisař Maigret trpělivě proniká do mladíkova prostředí a postupně rozplétá mnoho různých svědectví.

Originální název:

Le voleur de Maigret


Rok vydání originálu: 1967

Komentáře (2)

Přidat komentář

milary
08.08.2021 4 z 5

Poslouchala jsem jako nahrávku Radioservisu v "klasickém" maigretovském obsazení pod názvem Maigretův zloděj.
Tenhle příběh mi přišel na konci trochu plošší; celé dění navozovalo, myslím, dramatičtější rozuzlení, závěr byl jaksi ráz naráz. Ale i tak se to moc dobře poslouchalo, čtyři z pěti jsou - aspoň za mě - zcela zasloužené.

mgeisselreiter
22.07.2014 4 z 5

Klasický Maigret. Simenon krásně popisuje prostředí, tentokrát z filmové a umělecké branže v Paříži. Rozuzlení je trochu náhlé, ale to jistě nevadí. 75%, 21.7.2014.