Morton Hall

Povídka od: Elizabeth Gaskell
Z knihy: Královny hrůzy


Popis není zatím k dispozici.

Originální název:

Morton Hall


Rok vydání originálu: 1853

Komentáře (2)

Přidat komentář

Kozel
15.10.2023 3 z 5

S dílem Elizabeth Gaskell nemá český čtenář moc příležitostí se setkat. Obzvlášť co se týče krátkých příběhů, mezi které patří i Morton Hall. Pokud někdo čeká hororový příběh nebo gotický a napínavý, patrně bude z většiny povídky zklamán. Což by byla chyba. Elizabeth měla velmi poutavý způsob vyprávění osobních, prostředím svázanějších příběhů. Jako třeba v případě knihy Cranford.

Tady se ovšem jedná o povídku, která je prostředím a příběhem tak ryze anglická, jak člověka napadne. Veliký šlechtický dům, chátrající a ustupující urbanizaci, v jehož zdech se skrývá rodová historie Mortonů. Několik generací
jednoho rodu, provázanost s přilehlým panstvím a lidmi v něm. Vzestup a pád. A to nám vypráví jedna ze sester z blízké vesničky.

První část vypráví o dobách anglické občanské války, přičemž je jasné, na které straně vypravěčka stojí. To je část patrně nejakčnější. Druhá část vypráví o naprostém úpadku rodu Mortonů s důrazem na určitou úctu k historii i postavení. Třetí pak vypráví o poslední živé etapě sídla Mortonů, načež příběh končí stržením panství, které ustupuje moderní ulici. Historie je všude kolem nás, stejně jako stopy po ní.

richard7959
26.01.2022 3 z 5

Povídka rozhodně není horor. Je delší, takže s ní asi čtenáři nebudou mít tolik trpělivosti. Mně se však líbil vytříbený jazyk, téma osudovosti a rodinného dramatu. Jenomže v celé antologii povídka zanikne kvůli odchýlení od žánru.