Momentka

Povídka od: Joe Hill (pseudonym)
Z knihy: Divné počasí


Michael potká jednoho deštivého dne svojí sousedku. Ta je lehce zmatená a varuje ho, aby se nenechal vyfotit od chlapa s polaroidem. „Nenech ho, aby si tě vyfotil. Nedovol mu, ať začne ubírat“. Michael se s mužem potká a zjistí, co jeho foťák dokáže.

Originální název:

Snapshot


Rok vydání originálu: 2013

Komentáře (4)

Přidat komentář

vencamf
25.10.2020 3 z 5

Také jste si při čtení vzpomněli na Slunečního psa? :-) Napsané skvěle, dějově mě trošku zklamala finální třetina...

evickakyticka
04.01.2020 4 z 5

Přesně na takovou povídku jsem měla chuť. Přenesla jsem se do Ameriky, tu podivnost s polaroidem jsem si vychutnala jako bych byla přímým účastníkem a vše sledovala zpovzdálí. Povídka se mi moc líbila, těším se na další parádičku.


LadyCharlene
08.07.2018 4 z 5

Povídka zašala opravdu dobře, skvělá atmosféra, napětí až do osudné noci, ale pak je už jen tma, obrazně řečeno. :D Konec a skoro žádné vysvětlení mě trochu zklamalo. Mrtví vrabčáci jsou u Hilla snad už folkórem (Zámek a klíč) :D . Nicméně, Joe je opravdu skvělým vypravěčem, velmi realisticky popsal atmosféru amerického předměstí na konci osmdesátých let. Vnitřní myšlenky a monology hlavní postavy dostaly opravdu velký prostor, což bylo skvělé, přesně to umocňovalo houstnoucí atmosféru, jen je škoda toho nejasného konce. Hill ponechal čtenáře s mnoha nikdy nezodpovězenými otázkami.

Terva
18.05.2018 3 z 5

Nenech ho,
aby si tě vyfotil.
Nedovol mu,
ať začne ubírat.

Povídka s divným fotoaparátem už tu byla. Otec Joa Hilla Stephen King napsal poutavou povídku o fotoaparátu, který nefotil to, co jste právě fotily. V této povídce se také jedná o podivný foťák, který dokáže trochu něco jiného. Nevidím v tom žádnou originalitu a možná, možná už někdo něco velmi podobného napsal.

Malá ochutnávka:
Bylo vlhko a svět se mračil pod víkem zamračené oblohy. Všichni sousedé vynesli pytle s odpadky a ulice smrděla, protože popeláři měli zpoždění.

Vlastně by se dalo napsat, že povídka nemá s Divným počasím nic společného. Joe Hill do ní jen zakomponoval déšť a bouřku. Jinak je to povídka spíš o zapomnění a focení. Nebo možná obráceně.

Citát: Vyliž mi čokoládu, debile!

Původně jsem měl v plánu dát jen dvě hvězdy. Povídka mě opravdu moc svým obsahem neoslovila, ale vybral jsem šest povedených citátů. Je vidět, že Joe Hill tomu dal víc, než jsem si myslel. Citáty jsem vložil mistrovi na jeho profil.

Blýskalo se a svět se proměnil v rentgenovou fotografii sebe sama.
Řekněte sýr!