Mendelovy včely

Povídka od: Jan Hlávka
Z knihy: Zákon genu


Britský vědec William Bateson se v roce 1904 vydává do Brna, aby získal Mendelovy včely, které jediné mohou zachránit svět stižený nákazou zvanou zgerb.

Rok vydání originálu: 2022

Komentáře (4)

Přidat komentář

Terva
19.03.2024 4 z 5

„Bývala to pěkná země.
Zelená, kam ses podíval.
Louky. Pole. Vinice.
Teď . . .
teď je nejhezčí v noci.“

Jan Hlávka pojal svůj příběh po svém. Ostatně, to on dělá furt. Dejte mu jakýkoliv svět a on se na něj vrhne. V tomto případě se jedná o slušné a sem tam dobrodružné hledání včel. Má to nádech tajemna a povedený konec. Nejde se v tom pár pasáží u kterých jsem musel i víc přemýšlet, ale i tak jen za 80%. Něco tomu chybělo.

Citát: Znám vás. Pojďte se mnou a já vás dovedu k zatracení.

soukroma
07.09.2022 4 z 5

Dobrodružný příběh mezi Olomoucí a Brnem na přelomu 19./20. století, kdy jde o záchranu nejen Brna, ale světa i lidstva. Plísňová choroba decimuje rostliny, ale Mendel těsně před smrtí měl nechat zkřížit místní včelstvo s dovezeným rojem brazilských včel, a ty dovedou opylovat tak, že se plíseň na rostlinách nešíří... Happy end vše korunuje.
Hezká připomínka britského přírodovědce Williama Batesona, který oprášil a navázal na Mendelovy závěry.
A pěkná citace z Mendelovy básně opěvující moc knih(tisku).

"A vy potom, písmena, ratolesti hledání, budete pro mne jako základy na skále, kam se chci uchýlit, kde chci být opevněn v mocných zdech chrámových mé věčné slávy. Vy máte za úkol, jak Mistr zařídil, rozptýlit temnou moc pověr a výmyslů, která tak tíživě valí se po zemi; na světlo přivádět a navždy uchovávat výtěžky snažení největších mužů, kterých si doposud málokdo povšiml, které se měly stát kořistí zetlení."

85% (snižuji za toho temného Proroka, s neobjasněnými motivy - ďábel? se svými zločinnými nohsledy?, ale nenásledovali ho jen oni...).


cori
14.07.2022 4 z 5

Mendel kromě hrachu experimentoval i se včelami, které mohou odvrátit zkázu lidstva. Pěkně rozehraný příběh v kulisách postapo světa, kde proti sobě stojí banda desperátů a trojice hulánů z Olomouce.

FraGyver
31.05.2022 5 z 5

Takhle nějak si představuju Povídku. :) Uzavřená kapitolka v živě načrtnutém postapo světě, hezky působící jako epizodní příběh, kterých se v daném světě v daném momentu mohou odehrávat tisíce. Málem jsem přejel zastávku, jak jsem se začetl. :)
Pozitivně laděné zakončení je už pak třešinkou na dortu.